Categorieën
Analyses Voorpagina

Amsterdam keert zich tegen parlementaire onderzoekscommissie

IvensHet Amsterdamse stadsbestuur is tegen meer regulering van de woningcorporaties in de stad. Dat bleek toen de twee partijen SP-woonwethouder Laurens Ivens dwongen eerder gedane uitspraken in te trekken. Daarmee keert het Amsterdamse bestuur zich tegen een belangrijke aanbeveling van de commissie-Ver Van Huis over de woningcorporatie-sector.

Woedend stormde Eric van der Burg, wethouder en politiek leider van de Amsterdamse VVD, donderdagavond de vergaderzaal van de gemeenteraad uit. Zojuist had Laurens Ivens, politiek leider van de SP en wethouder Wonen, herhaald wat hij eerder had gezegd tegen AT5: dat de gemeente Amsterdam woningcorporaties meer moet gaan reguleren.

En dat er dus ook een grens zou moeten blijven aan de hoogte van de sociale huren die Amsterdam zelf kan stellen, sterker: dat meer woningen onder die huurbescherming zouden moeten komen te vallen. Dat was tegen het zere been van zowel D66 als VVD, die daar tegen zijn.

PvdA en Groenlinks roken bloed en gingen het debat aan met Ivens over zijn uitspraken, waarover ook Het Parool berichtte (Blendle-link). Ivens hield in eerste instantie voet bij stuk, wat leidde tot woede bij coalitiepartners D66 en VVD. Die zien uitbreiding van de sociale huurgrens niet zitten.

De temperatuur liep snel op. De rechtsbuiten van de VVD-fractie haalde fel uit naar Ivens: Daniël van der Ree noemde Ivens’ uitspraken een “onverstandige socialistische reflex”.

Fluks werd aangestuurd op een schorsing voor politiek overleg tussen D66-wethouder Kajsa Ollongren, VVD-leider Van der Burg en Ivens. Na bijna een half uur kwam de SP-leider terug in de raadszaal. Ivens was weer aan de ketting gelegd door de coalitiepartners en slikte hortend en stotend zijn woorden in, tot verbazing van PvdA, Groenlinks en CDA.

Ver Van Huis
Met de deconfiture van Ivens keert het Amsterdamse stadsbestuur zich tegen één van de centrale aanbevelingen van de parlementaire commissie die de woningcorporatie-sector  onderzocht.

Die behelst dat gemeenten meer te zeggen krijgen over woningcorporaties — precies waar Ivens in zijn eerdere interview bij AT5 voor pleitte.

Om nieuwe Vestia- en Rochdale-affairs te voorkomen adviseerde de parlementaire onderzoekscommissie onder andere dat woningcorporaties kleiner worden en dat gemeenten meer te zeggen krijgen over de corporaties.

Amsterdam is de grootste gemeente met grote woningcorporaties binnen de gemeentegrenzen die nu al aangeeft in ieder geval die aanbeveling naast zich neer te zullen leggen.