Categorieën
Analyses Meningen

D66 miskent OV-chipkaartgebruiker

ageeth|Ageeth Telleman, kandidaat-lijsttrekker voor D66 Amsterdam, valt partijen aan die willen zorgen voor een gedegen invoering van de OV-chipkaart in de hoofdstad. Collegepartij PvdA maakt zich zorgen over de invoering ervan en wil de zaak nog eens goed bekijken. Niet doen, vindt Telleman, gewoon invoeren. Daarmee walst ze over OV-chipkaartgebruikers heen die nu al problemen ervaren. Bovendien heeft Amsterdam ervaring met ideeën van D66. Nog dagelijks zucht Amsterdam onder de gesel van de Noord/Zuid-lijn: inderdaad, ook al zo’n briljant D66-plan.

|D66 staat bekend als de partij van de ludieke ideetjes en de proefballonnetjes. Zoals bijvoorbeeld het opnieuw opengraven van de gedempte grachten in de binnenstad (wat is er trouwens met Guido Frankenfurther gebeurd?).

Lange tijd hoorden we niets van de D66-fractie in de gemeenteraad van Amsterdam, en dat was maar goed ook want het bespaarde de stad een hoop onzin. Maar de verkiezingen komen eraan, er is een lijsttrekkersstrijd gaande tussen Telleman en zittend fractievoorzitter Ivar Manuel, en dan kunnen de lieve D66’ertjes het toch weer niet laten en is het sissende geluid van ontsnappende hete lucht weer overal hoorbaar.

Nu dan hakt Telleman in op de PvdA, die signalen krijgt dat de invoering van de OV-chipkaart in Amsterdam toch niet zo lekker verloopt als eerder gedacht. De onzin over de HEMA-poortjes is de wereld uit, maar bestuurspartij PvdA wil in verband met andere klachten de zaken nog eens goed bekijken en bezien of en hoe problemen opgelost kunnen worden, voordat het systeem eind augustus live gaat.

Telleman redeneert dat deze voorzichtigheid van de PvdA eigenlijk “angst zaaien” is.

Interessante stellingname van Telleman. Dat kiezers het zat zijn dat grote projecten telkenmale in problemen verzeilen, is aan de kandidaat-lijsttrekker kennelijk niet besteed.  Telleman heeft  liever dat een systeem eerst opgedrongen wordt, en dat daarna eventuele problemen worden opgelost.

Sommige bewoners van de Ferdinand Bolstraat, toneel van het Noord/Zuid-lijndrama, willen vermoedelijk graag hun ervaringen met die aanpak delen met Telleman.

Gelukkig lopen er bij D66 ook mensen rond met wat meer ervaring. Neem Tweede Kamerlid Boris van der Ham, die op 11 maart 2009 een opiniestuk schreef op de D66-site waarin hij waarschuwde tegen het zomaar doorzetten van ingrijpende plannen. Want als het daarmee mis gaat, en dat gaat het nogal eens, voedt dat het cynisme onder kiezers. Het wantrouwen in de politiek groeit met iedere Noord/Zuid-lijn, wil Van der Ham maar zeggen. Hij slaat de spijker op zijn kop.

(Vervolgens slaat Van der Ham een paar alinea’s natuurlijk weer door naar de andere kant en pleit hij juist vóór “onverschrokkenheid” bij de invoering van grote projecten, zoals de OV-chipkaart. Twee verschillende opinies over hetzelfde onderwerp in één opiniestuk – zo kennen we D66 weer.)

D66 presteert het keer op keer weer om met megalomane ideetjes en plannetjes te komen – Noord/Zuid-lijn, grachten – die de belastingbetaler handenvol geld kosten, en die worden doorgedrukt omdat D66 nu eenmaal vindt dat het politieke primaat bovenaan dient te staan. Nu dan is er wéér een project, de OV-chipkaart, waar D66 een hartstochtelijk voorstander van is, en beschuldigt Telleman de PvdA eigenlijk van zeuren en zeiken.

Welnu, ik heb liever een stadsbestuur dat zeurt, zeikt en klachten serieus neemt dan politici die hun ludieke ideetjes bij Amsterdammers door de strot duwen uit een misplaatste vorm van bestuurlijk elitairisme.

“Je mag van een collegepartij en de grootste fractie in de raad verwachten dat ze voorop gaan in deze belangrijke innovatie voor onze wereldstad”, schrijft Telleman. Welnu, dat doet dit college van PvdA en Groenlinks dus, en nog beter: men gaat voorop, én men wil proberen het in één keer goed te doen.

Ja, de PvdA was ook de grootste partij toen de beslissing werd genomen om de Noord/Zuid-lijn aan te leggen. Dat is helemaal waar. En ja, ook PvdA’ers hebben soms behoorlijk idiote ideeën. Maar  in tegenstelling tot D66 blijkt de PvdA Amsterdam in ieder geval te beschikken over voortschrijdend inzicht.

Of zoals PvdA-partijbons ‘Don’ Bouwe Olij al zei toen iedereen klaar was met het kussen van zijn zegelring: “Hou op met die hobby’s van D66. Pak eerst de echte problemen aan in de binnenstad.”

1 reactie op “D66 miskent OV-chipkaartgebruiker”

Reacties zijn gesloten.