FELLERE VVD IS STEUN VOOR PVDA

VVD-leider Mark Rutte werd gisteravond door leden van zijn eigen fractie in de Tweede Kamer de oren gewassen. Het verwijt: in de strijd tussen Wouter Bos (PvdA) en Jan Peter Balkenende (CDA) is hij te onzichtbaar. De uitkomst van het overleg was dat Rutte zich “harder” zal gaan opstellen in de verkiezings- campagne. Waarmee de VVD een PvdA-overwinning ironisch genoeg juist waarschijnlijker maakt.

Mark Rutte heeft een probleem. Hij gaf tijdens de campagne voor de lijsttrekker-verkiezingen van de VVD al duidelijk aan dat hij het vooral wil hebben over de inhoud en zijn “vernieuwingsagenda” voor de Nederlandse economie. Helaas voor hem hadden de campagneteams van Bos en Balkenende direct na de vorige verkiezingen al door dat het voor de media tijdens déze verkiezingen zou gaan draaien om maar één centrale vraag: “wie wordt er premier, Bos of Balkenende?” Een jaar geleden al begonnen de campagneteams van zowel PvdA als CDA de verschillen tussen Bos en Balkenende duidelijk te benadrukken en geconcludeerd moet worden dat de VVD toen heeft zitten slapen, want men heeft duidelijk niet of niet genoeg geanticipeerd op die tot in de puntjes voorbereide tweestrijd. Men mag dus hopen dat men ook met een staalborstel de oorschelpen van campagneman Frits Huffnagel bijgepoetst heeft.

Maar hoe zal een fellere VVD-campagne uitpakken? Bij de PvdA verkneukelt men zich in ieder geval nu vast al op een ‘fellere’ Rutte. Recente peilingen geven namelijk aan dat waar het CDA en rechtse splinters als EénNL en Wilders’ Partij voor de Vrijheid stijgen, de VVD inlevert. Dát het CDA profiteert van overlopende VVD-kiezers blijkt wel uit peilingen die aangeven dat CDA-kiezers die hun partij nu te ‘rechts’ vinden, overstappen naar de ChristenUnie. Het gaat hierbij dan om 3 á 4 zetels die het CDA aan de ChristenUnie kwijtraakt, en die zetels moet het CDA èrgens weer vandaan halen. Daar Balkenende zichzelf duidelijk neerzet als het enige rechtse alternatief voor een linkse Bos, probeert hij alle kiezers die een PvdA-regering niet zien zitten aan zich te binden, waaronder óók twijfelende VVD-kiezers. En dus rest Rutte eigenlijk maar één mogelijkheid: het CDA fel aanvallen in de hoop die VVD-kiezers weer terug te halen.

De paradox is nu dat, indien Rutte succesvol is, de VVD indirect zal meehelpen aan een verkiezingsoverwinning voor Wouter Bos. Als het Rutte namelijk lukt om zetels af te snoepen van het CDA, is de kans groot dat Balkenende het op de avond van 22 november moet doen met minder zetels dan de PvdA. En hoewel het slechts een ongeschreven regel betreft, is het in de Nederlandse politiek gebruikelijk dat de grootste partij de premier levert. Een ander gebruik is dat de grootste partij degene is die andere partijen uitnodigt voor het vormen van een regeringscoalitie. Welke dat zal worden indien de PvdA de grootste wordt, laat zich raden; de SP en de VVD zullen in ieder geval níet als eerste mogen aanschuiven.

Nagedachte: bij het CDA is men ook niet gek en dus ziet men daar zeer waarschijnlijk hetzelfde gevaar. Maar men kan Balkenende zich nu ineens niet duidelijk laten uitspreken vóór een coalitie met de VVD. Want daarmee behoudt men misschien de overgestapte VVD-kiezers, een coalitie met de VVD (eventueel aangevuld met de ChristenUnie) is daarmee nog steeds niet zekergesteld. En dan zal het CDA op 23 november alsnog gedwongen zijn om met de PvdA aan de onderhandelingstafel te gaan zitten. Overigens zéér waarschijnlijk zonder Balkenende als politiek leider, want hét grote nadeel van de tweestrijd met Bos waaraan Balkenende zich zo gecommitteerd heeft is dat indien de PvdA de verkiezingen zou winnen met zelfs één zetel verschil, Balkenende onomwonden uitgeroepen zal worden tot ”de verliezer van de verkiezingen” en af zal treden als politiek leider van het CDA. Blijven zitten zou te ongeloofwaardig zijn.

3 reacties op “FELLERE VVD IS STEUN VOOR PVDA”

  1. Zoiets als ‘kijk uit’, maar dan in het Portugees.
    Dit mooie stukje asfalt en stoep kan overigens worden aangetroffen nabij de Barrio Alto in Lissabon 😉

Reacties zijn gesloten.