Categorieën
Verkiezingen Voorpagina

Geen lijsttrekker voor nieuwe ouderenpartij Amsterdam

OPAbeweging

De in oprichting zijnde nieuwe ouderenpartij in Amsterdam krijgt geen lijsttrekker. In plaats daarvan stelt de beweging een ‘woordvoerder’ aan. 

Dat zegt Rene van Pareren, kwartiermaker van de ouderenbeweging. De nieuwe partij weigert mee te doen aan wat “de buitenwacht wenst”, namelijk het aanwijzen van een lijsttrekker.

De gekozen woordvoerder zal ook “niet iemand zijn die u dagelijks tegen komt in de Privé”, aldus Van Pareren. Daarmee lijkt de partij niet geslaagd te zijn in de wens van Dick Schouw, de initiatiefnemer van de landelijke OPA Beweging, onder wiens vleugels Van Pareren en de zijnen nu de Amsterdamse vertegenwoordiging oprichten.

Schouw wilde bekende personen naar voren schuiven als potentiële lijsttrekkers. De namen van ex-PvdA wethouder Rob Ouderk en zittend PvdA-raadslid Luud Schimmelpennink liet Schouw opzichtig en regelmatig vallen.

De oprichtingsvergadering van de nieuwe partij vond plaats in Schimmelpennink’s huis. Kort daarop werd hij uit de PvdA gezet. Ook zou Ans de Velde, huidig fractievoorzitter van Trots op Amsterdam benaderd zijn. TV-maker Rob Zwetsloot bleek even in de running maar trok zich met groot misbaar terug.

Van een bekend gezicht wordt nu dus afgezien. En een lijsttrekker in de traditionele zin van het woord komt er met een ‘woordvoerder’ ook niet.

Dick Schouw vormde onlangs het middelpunt van een politieke crisis in zijn andere partij, 50Plus. Eerder werd bekend dat 50Plus onafhankelijke lokale partijen op wilde richten bij wijze van proef. (Klik hier voor een tendentieus en nodeloos kwetsend exposé over Schouw.)

Gelijkwaardigheid
De nieuwe ouderenpartij van Van Pareren en de zijnen, die vooralsnog een naam ontbeert, komt aanstaande maandagavond 9 december bijeen om te besluiten wie in de komende gemeenteraadsverkiezingen hun woordvoerder zal zijn.

“Wij willen niet meedoen aan wat de buitenwacht van ons verwacht, het aanstellen van een lijsttrekker”, aldus Van Pareren. “We stellen een lijst samen, met daarop een plek één tot en met plek vijf. Maar wij streven gelijkwaardigheid na.” Dat betekent niet dat alle kandidaten de facto ook een soort eigen lijsttrekkersrol hebben. “De mensen op de lijst treden in gelijkwaardigheid naar buiten”, benadrukt Van Pareren, in het dagelijks leven voorzitter van voetbalclub AVV Swift.

Ook zal maandavond besloten worden onder welke naam de beweging mee gaat doen aan de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen. Volgens Van Pareren zal de naam in ieder geval niet de afkorting ‘OPA’ in zich dragen, naar de landelijke naam Ouderen Politiek Actief en onder wiens vlag in heel Nederland momenteel lokale partijen worden opgericht.

OPA versus OPA
De reden is ruzie met een andere partij die al eerder de naam Ouderen Partij Amsterdam registreerde.  Deze partij wil de verkiezingscampagne in met de afkorting OPA, net als de partij van Schouw en Van Pareren. Om verwarring bij de kiezer te voorkomen ziet Van Pareren af van dat plan.

“Het probleem zit hem in de ‘A’ van OPA”, aldus de kwartiermaker. “Die ‘A’ staat bij ons voor ‘Actief’, namelijk Ouderen Politiek Actief. Dat is ook waar de landelijke afkorting voor staat. Die andere club heet Ouderen Partij Amsterdam. Tja, dat is dus ook ‘OPA’. Zij willen die afkorting niet opgeven.”

Op 19 maart dingen daarom twee ouderenpartijen naar de gunst van de Amsterdamse kiezer. Het is nog onbekend wie de kar gaat trekken voor de Ouderen Partij Amsterdam.