Categorieën
Analyses Meningen Verkiezingen Voorpagina

PvdA wordt gedemoniseerd

Niemand die het in rechtse kringen natuurlijk opgevallen is, of – indien het wel opgemerkt wordt – zal willen toegeven: de PvdA wordt compleet, totaal en volledig gedemoniseerd. Wat is er gebeurd dat een politieke partij nog nét niet de schuld krijgt van het feit dat de zon ’s avonds verdwijnt, of dat het regent?

Voorbeeldje van demonisering? Neem De Telegraaf van afgelopen zondag. De krant, die zich uit commerciele overwegingen (geld moest blijven binnenkomen) bij de Duitse bezetter aansloot in de Tweede Wereldoorlog, drukte op de voorpagina een column af waarin PvdA-minister van Financiën Wouter Bos tot op de veters afgefikt wordt vanwege “zijn” plannen om een hogere milieubelasting te heffen op luchtreizen.

De krant, waar ter redactie alle 50-plussers inmiddels rucksichtlos de deur uitgemept zijn vanwege te behalen winstmarges, neemt in het ‘artikel’ onomwonden stelling tegen het voorgestelde beleid, maar vergeet de argeloze Telegraaflezer te informeren dat het héle kabinet, dus ook CDA en ChristenUnie, verantwoordelijk is voor dit beleidsvoorstel. Het kabinet spreekt immers met één mond, ongeacht wie de spreker is. En het CDA heeft dus met dit kabinet ingestemd, sterker nog: misschien was het wel een CDA’er die dit voorstelde. Maar nee, in plaats daarvan wordt alleen een foto van Bos geplaatst en wordt de ‘schuld’ volledig op zijn schouders gestapeld.

Dan vandaag, de dag waarop het zogenaamde Comité van Ex-Moslims zichzelf officieel opricht. Ik zeg ‘zogenaamd’, omdat ik eerst wil weten hoeveel ex-moslims dat comité uberhaupt telt, mais bien. Vanochtend presenteerde het ‘Steuncomité’ voor Jami’s comité de lijst van prominente Nederlanders die de steunverklaring getekend hebben. Daartussen enkele PvdA’ers, maar geen SP’ers of GroenLinks-prominenten uit de Tweede Kamer. En toch is de eerste headline over de lijst van Elsevier: ‘Weinig PvdA’ers ondertekenen steunlijst Jami’.

Natuurlijk, Jami is lid van de PvdA en dat roept terecht nieuwsgierigheid op met betrekking tot ’s mans relatie met zijn politieke partij, maar Elsevier staat bekend als anti-PvdA-platform; net als de Telegraaf is Elsevier onomwonden pro-CDA en -VVD, en objectieve journalistiek is in dat blad waar het op politieke verslaggeving aankomt dan ook ver te zoeken. Want zo is Mark Rutte één van de ondertekenaars van de steunverklaring, maar op de lijst valt geen enkele CDA’er te ontwaren. Hier is de afgelopen weken, en niet alleen niet in Elsevier, vrijwel geen enkele aandacht aan besteed. En dus ook vandaag is de PvdA weer de gebeten hond maar vraagt niemand zich af waarom Pieter van Geel, CDA-fractievoorzitter, en de CDA-premier zelf het onderwerp ‘Ehsan Jami’ omzichtig ontwijken.

De reden laat zich raden. Ik betwijfel sterk dat het allemaal afgesproken werk is – no freak conspiracy theories here – maar het zou mij in het geheel niet verbazen als het CDA reteblij is met al dat PvdA-bashen dat nu zo populair lijkt te zijn in de media. Het houdt de PvdA bescheiden want het laatste wat een partij met 20 zetels in de peilingen wil is verkiezingen. Daarnaast houdt het de PvdA ook off message, want men weet duidelijk niet meer waar men het zoeken moet.

Maar het zou toch mooi zijn als mensen als Theodor Holman, Paul Cliteur, Hans Teeuwen, Efshan Ellian en al die andere ondertekenaars van de steunverklaring nu zouden erkennen dat de PvdA volledig gedemoniseerd wordt, net zoals zij vlak na de moord op Fortuyn geen moeite hadden met roepen dat hij gedemoniseerd werd. Maar gezien de blinde vooringenomenheid van de Rechtse Kerk zal dat er niet inzitten.

5 reacties op “PvdA wordt gedemoniseerd”

Niks van, dit is pure hypocrisie. Als een ‘links’ iemand iets negatiefs zegt over een ‘rechts’ iemand, dan wordt vrijwel direct geroepen dat ‘rechts’ gedemoniseerd wordt door ‘links’.

Echter, als je beweert dat ‘links’ wordt gedemoniseerd door ‘rechts, dan heb je als linkse partij ineens een Calimero-complex en moet je blijven stilzitten.

En stilzitten en nooit de Calimero uithangen – ja, dag.

De Pvda gaat aan strategische beschouwingen ten onder. Het is mij niet duidelijk waar de partij voor staat en hoe ik de partij moet positioneren ten opzichte van andere partijen. Zal de partij samen gaan met de SP in de toekomst of met het CDA? En wat te doen met het wat liberale gedeelte van de partij en de ouderwetse sociaal-democraten?

Het is het grote probleem van een catch-all partij in verwarring; Als het goed gaat wil iedereen erbij horen, gaat het slecht dan loopt men aan alle kanten weg.

Reacties zijn gesloten.