Categorieën
Analyses Meningen Voorpagina

Onze solidariteit met ons pensioen

Niet Yannis de Atheense krantenverkoper of Juan de Madrileense worstendraaier krijgt uw belastingeuro’s, maar Jan de Amsterdamse obligatieinvesteerder van pensioenfonds X. En u? U helpt Jan aan zijn Kerstbonus en betaalt en passant twee keer voor uw pensioen. Laten we daar gewoon eerlijk over zijn, dan kunnen we daarna met Yannis en Juan een mooi, sterk Europa bouwen.

Het is niet waar dat Nederlandse euro’s worden aangewend om frauderende Grieken of blunderende Spanjaarden te spekken. Welnee: de euro’s die wij aan die landen uitkeren gaan regelrecht naar onze banken en die van de Duitsers en Fransen. We zijn onze eigen blunderende pensioenfondsen aan het redden, die zo dom waren om te investeren in roestige Griekse scheepswerven en de Spaanse huizenmarkt-bubbel.

Dacht u nou echt dat Den Haag middels het Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM) uw geld gratis weg zou geven aan een morsige krantenverkoper en een worstendraaier? Dan heeft u niets geleerd van wat er gebeurde met IJsland en de speculerende krotbanken daar. Nederlandse belangen hadden we nauwelijks in IJsland maar men was ons wel geld schuldig, en dus werd het speculerende vissersvolk keihard aangepakt. “Ons geld terug, of anders…!” Nu hebben Nederlandse banken en pensioenfondsen nog grote belangen in de eurolanden Spanje en Italië, en is Nederland poeslief.

Griekenland is al bijna een soort IJsland. De Nederlandse regering vond zes maanden geleden nog dat de Grieken bijgestaan moeten worden en hoe dan ook in de Eurozone moeten blijven. Toen hadden Nederlandse investeerders veel geld in Griekenland uitstaan.

Maar nu u die Nederlandse belangen met uw belastinggeld via het Griekse doorgeefluik grotendeels veilig heeft gesteld, roept de Nederlandse minister Verhagen dat een ‘Grexit’ eigenlijk best kan. Natuurlijk: de centjes liggen veilig in de reddingsboten, dus laat dat schip maar zinken. Vanwege het zogenaamde ‘besmettingsgevaar’ haastte De Jager zich zijn collega-minister tegen te spreken. De centjes uit Spanje en Italië moeten immers eerst nog terug. Maar Verhagen’s boodschap was duidelijk: we gebruiken uw geld om banken te redden, niet Yannis. Maar we geven Yannis wel de schuld.

Bashen en dan cashen
Vrijwel iedereen in Den Haag doet mee aan dit spelletje Yannis en Juan-bashen. Want o wee dat u erachter komt dat u gewoon wéér moet lappen om banken en pensioenfondsen te redden, zoals gebeurde tijdens de kredietcrisis.

Zo zijn er VVD’ers die zich beklagen over de mogelijkheid van Eurobonds, omdat die zouden kunnen leiden tot 1 procent meer rente die de Nederlandse staat zou moeten betalen over de uitstaande leningen. Dus ook dat is de schuld van Yannis en Juan. Toch?

Nee. Dat de rente op Nederlandse staatsobligaties dezer dagen stijgt vanwege een gebrek aan vertrouwen van de financiële markten in de Nederlandse economie, gevolg van de Nederlandse huizenbubbel (hallo Spanje!) die weer een gevolg is van de door de VVD zo geliefde hypotheekrenteaftrek, dat negeert de kruidenierspartij liever. En toegeven dat het de eigen schuld was van banken en pensioenfondsen, daar doet de VVD niet aan want je moet je kiezers te vriend houden. Je kunt dus beter Yannis en Juan de schuld geven.

Belofte maakt schuld
Een ander deel van het spel is dat politici en pensioenfondsen te lang te veel beloftes hebben gedaan. Zodanig dat pensioenfondsen een dekkingsgraad van 120% moeten hebben om aan de pensioenverplichtingen te kunnen voldoen. Die dekkingsgraden halen ze nu al regelmatig niet, is het niet via de rentestanden (een lage rentestand betekent meer bijbetalen – leest u mee, VVD?) dan wel door verliezen op investeringen die ze af moeten schrijven.

Afschrijvingen zoals op Griekse staatsobligaties, bijvoorbeeld. En dus moet u inleveren, is het niet via hogere premies dan wel via een lagere uitbetaling (‘afstempelen’). Maar dan hebben de kinderen straks tenminste ook nog een pensioen.

De vraag na dit alles is natuurlijk of het zo erg is dat de banken en pensioenfondsen wéér gered moeten worden na eigen falen. Antwoord: nee, dat is niet erg. Want het alternatief, banken laten omvallen en pensioenfondsen laten falen, is vele malen erger want kost ons allen vele malen meer. Dit verhullen is het spel dat de Wilders’, de Slobs en de Roemers van deze wereld spelen.

Het is kortom vervelend en rottig en gaat volledig in tegen het rechtvaardigheidsgevoel, maar omwille van het overeind houden van Nederlandse banken en pensioenfondsen moet dat Europese Stabiliteit Mechanisme (ESM) opgetuigd worden en kunnen functioneren.

Niet om u te pesten of om Yannis en Juan gratis geld te geven, maar omdat banken en pensioenfondsen domme dingen doen en Den Haag hen niet durft aan te pakken, en uiteindelijk omdat u wilt blijven geloven in sprookjes en eist dat politici die waarmaken.