Categorieën
Analyses Meningen Voorpagina

PvdA zet geweer in reet, haalt trekker over

“Hallo, ik ben Paul Tang, lid van de Tweede Kamer voor de Partij van de Arbeid, u weet wel: die partij die door arbeiders de ‘partij van de rijkelui’ genoemd wordt! Welnu, wij gaan náást de arbeiders nu ook de rijkelui aanpakken. En wel hierdoor: we lanceren een nieuw, slecht idee dat niets oplost, maar een paar centjes extra oplevert in de schatkist en dat uiteindelijk nergens toe leidt. Wil je weten wat het is? Lees het hier! Groetjes, Paul Tang.”

Gelezen? Mooi. Even een Q&A met mezelf.

1. Waarom is het een slecht idee?
Omdat het niets oplost. De overheid gooit jaarlijks plm 9 miljard euro over de balk. Dat komt door de aftrekbaarheid van de hypotheekrente. Dit idee voegt alleen maar iets toe aan het toch al enorme woud van belastingregeltjes.

2. Is die aftrek een probleem dan? Ik heb er lol van!
Het is een probleem omdat het de huizenmarkt verstoort. En dan nog wel op een grandioze manier. Leuk dat jij in een überduur huis kunt wonen op die manier, maar je (toekomstige) kinderen zullen er wellicht iets minder blij mee zijn, als starters in een oververhitte huizenmarkt.

3. Dus dit lost niets op?
Het idee van Tang? Welnee. Het is puur een afroombelasting erbij. Er is al een slecht idee – de hypotheekrenteaftrek – en Tang wil daar nu alleen maar een slecht idee náást zetten.

4. Waarom zou de PvdA zichzelf hiermee in de eigen, eh, reet schieten dan?
Zie mijn antwoord bij 3.  En ook mijn antwoord bij 4 trouwens, omdat veruit de meeste (mogelijke) PvdA-kiezers het ook zo zullen zien. (Zie daarvoor ook de reacties van PvdA’ers op Tang’s stuk op de boven gelinkte pagina.) Het versterkt bovendien het toch al wijdverbreide idee dat de PvdA binnen deze coalitie nog geen deuk in een pakje boter kan slaan: het beperken van de hypotheekrenteaftrek, wat écht zou helpen, is anathema voor het CDA. En dus doet de PvdA er niets aan of mee.