Categorieën
Aanbevelingen voor aanstormende politici Voorpagina

Tips voor een goede fractievergadering

VergaderingU bent net gebombardeerd tot fractievoorzitter en dus moet u de fractievergadering leiden. In uw fractie zitten er wel één of twee met ambities en om die te vervolmaken moeten ze eerst door uw stoelpoten heen. Dat wordt verbaal knokken en handig opereren.  De ervaren mensen van Debat.nl hebben vijf goede tips die hier worden gereproduceerd, want ze zijn erg herkenbaar en nuttig.

“U kent ze wel, die dominante types in vergaderingen. Altijd het hoogste woord en schijnbaar kritiekloos aangehoord. Zet ze niet in de spotlights, laat ze dimmen. Vijf tips van Debat.NL voor minder overlast.

1. Begin met een ander
Dominante types pakken de vrijheid die ze krijgen en nemen de rest er zelf bij. Wees dus heel expliciet in wie je het woord geeft in plaats van ‘Wie wil hierop reageren?’. Geef doelgericht eerst anderen het woord. Dat dwingt tot luisteren.

2. Houd ze in je dode hoek
Je hebt geleerd mensen aan te kijken. Maar lastposten aankijken is vragen om moeilijkheden. Kijk pas je in dodehoek spiegel op het moment dat je ze nodig hebt.

3. Geleide projectielen
Wie onaangekondigd en ongericht het woord krijgt creeert een lanceerbasis voor ongeleide projectielen. Leid altijd expliciet in: ‘Dan hoor ik graag van Jan wat hij op dit punt concreet wil voorstellen.’ Of nog scherper: ‘Wat zou je hier nog aan nieuwe elementen aan willen toevoegen?’

4. Complimenteus afkappen
Is een dominanterik eenmaal op stoom, dan denkt de rest al snel ‘laat maar waaien’. Dat wil je voorkomen. Kap diplomatiek af of op het moment dat hij afdwaalt: ‘Interessant, Jan, dank je wel. Ik wil even terug naar de vraag en die ook aan Marjan voorleggen.’

5. Spreek ze na afloop aan
Gedrag verandert nooit bij toverslag. En al helemaal niet door de discussie aan te gaan. Feedback achteraf met een goede vraag werkt wel. Je denkt ‘Wanneer houd je nou eens je grote mond?’. Maar wat je zegt is: ‘Ik merkte dat je veel tijd vroeg in de vergadering. Mag ik eens vragen, wat wilde je bereiken?’ Daar is vast een kortere weg voor.”

(Uit de gratis nieuwsbrief van Debat.nl. Zelf zulke handige tips ontvangen? Abonneer je hier.)

(Beeld: Creative Commons licentie)