Categorieën
Featured Voorpagina

We blijven in Afghanistan

Nederlandse troepen vertrekken niet helemaal uit Afghanistan. De legerstaf houdt serieus rekening met een kleinere missie in het noorden van het land.

Binnen het leger gaat het sterke gerucht rond dat Nederland zal deelnemen aan een nieuwe, veel kleinere missie in het noorden van Afghanistan. Dat zei een hoestende man in een militaire overjas in een koude parkeergarage.  De militaire staf houdt serieus rekening met niet een totale terugtrekking uit Afghanistan, maar een verplaatsing van de missie naar het noorden van het land. afghanwideNederland zal niet langer een ‘lead nation’ zijn, met minstens 2.000 soldaten, zoals nu het geval is in Uruzgan.

Het komt overeen met het standpunt van de fractie van de Partij van de Arbeid in de Tweede Kamer. Die heeft herhaaldelijk laten weten dat verleninging van wat  voor missie dan ook in de provincie Uruzgan onbespreekbaar is. Tegelijkertijd heeft de PvdA niet net zo stellig een kleinere missie in een ander deel van Afghanistan afgewezen. Daar zit dus ruimte, en de hoestende man in de parkeergarage laat er geen twijfel over bestaan dat de militaire staf al met de eerste voorbereidingen bezig is voor een kleinere deployment in het noorden van Afghanistan.

Daar zitten momenteel de Duitsers met meer dan 4.000 troepen. Vermoedelijk zullen Nederlandse troepen onder Duits bevel komen te vallen. Er zal ingetrokken worden bij Duitse troepen, in een Duits kamp, of de Duitsers zullen een al bestaand kleiner kamp verlaten en openstellen voor de Nederlanders.

Niet dat zoiets een gratis overeenkomst is. Integendeel. Kamp Holland in Uruzgan zal nu waarschijnlijk niet helemaal afgebroken gaan worden – als men een koper kan vinden. Jawel, vastgoed-deals tussen aan de strijd  deelnemende landen  in het door oorlog verscheurde Afghanistan, het schijnt de normaalste zaak van de wereld te zijn.

Er is een mogelijkheid dat er een ruil plaats zal vinden: Duitse troepen naar Kamp Holland, en Nederlandse troepen naar een leeg Duits kamp. Maar dat is speculatie. Vooralsnog wordt in ieder geval rekening gehouden met een langere aanwezigheid van Nederlandse troepen, dit keer in het noorden van Afghanistan.

Dat is niet zonder gevaren. Nederland telt 21 doden, de Duitsers raakten tot nu toe 34 soldaten kwijt. De Duitsers zitten dan wel met twee keer zoveel militairen in het noorden van Afghanistan, zelfs de statistisch meevallende cijfers (afgezet tegen het aantal Nederlandse doden) geven aan dat dit deel van het land niet bepaald veilig is.