Categorieën
Formatie Meningen Voorpagina

‘Formatie: Ferrier gaat tegenstemmen’

Maxime Verhagen versnelt het tempo. Hij wil de formatie nu zo snel mogelijk tot een goed einde brengen. Dat is niet zo gek: zijn politieke leven is verbonden aan het welslagen van de regeringsvorming. Maar in ieder geval één CDA-fractielid is vastbesloten de hakken in het zand te zetten: Kathleen Ferrier. Hoe stabiel is het CDA dan nog als pilaar voor het minderheidskabinet? En wat vindt Wilders van de hele situatie?

Kathleen Ferrier heeft een beslissing genomen. Ze zal tegen samenwerking met de PVV stemmen, zo heeft ze recent laten weten in gesprekken met bronnen.

Ze kan het niet verkroppen dat haar partij samen wil werken met Geert Wilders, die ooit zei dat Nederland de Antillen op Marktplaats gezet zou moeten worden, en die bovendien nooit wil dat Turkije lid wordt van de EU en flink wil snijden in ontwikkelingssamenwerking. Daarnaast vindt Ferrier Wilders’ mening over moslims onbestaanbaar.

Bovendien is Ferrier geschokt door de manier waarop er met haar, de inmiddels vertrokken Ab Klink en mede-dissident Ad Koppejan is omgegaan door de partijleiding, in het bijzonder Maxime Verhagen, en de fractieleden die hem steunen (Ger Koopmans, bijvoorbeeld).

Ferrier’s stellingname is een probleem voor Verhagen. Het minderheidskabinet kan, met steun van de PVV, rekenen op een uiterst fragiele meerderheid van één zetel. Als Ferrier haar steun onthoudt aan de voorstellen in het regeer- en gedoogakkoord, is er dus geen meerderheid meer. Vandaar dat Rutte en Verhagen nu steun zoeken bij de SGP, die met twee zetels in de Kamer zit.

Maar de SGP stelt eisen aan die hulp. Er zou officieus al overeenstemming zijn over het niet verder uitbreiden van de koopzondagen. Over andere zaken wordt op de achtergrond gesproken. Bij de VVD wordt gemord. Samenwerking met een partij die er stevige meningen over moslims op na houdt is blijkbaar tot daar aan toe, om steun smeken bij de meest christelijk-fundamentalistische politieke beweging in de Tweede Kamer is van een heel andere orde.

Onduidelijk is overigens nog wat Ad Koppejan gaat doen, en of andere fractieleden – Van Toorenburg, Smilde en Blanksma – zich bij Koppejan en Ferrier aan zullen sluiten als het puntje bij ’t paaltje komt.

(Foto: Creative Commons)

3 reacties op “‘Formatie: Ferrier gaat tegenstemmen’”

Ik verwacht dat Ferrier en Koppejan zich heel CDA’s onthouden van stemming en vervolgens binnen een jaar de fractie uitgejaagd worden. Ik ben trouwens ook benieuwd naar de uitvlucht die Sabine Uitslag straks heeft voor haar omslag t.a.v. het samenwerken met Wilders.

Tot nu toe was een machtsstrijd in het CDA alleen onder water gaande. Verhagen c.s. hebben nu meer dan ooit openlijk intimidatie gehanteerd en dat zal onder Verhagen niet meer veranderen. Ik zie ook nog niet zo snel allerlei CDA’ers weglopen op dit moment.

Overigens is het in mijn visie wel het resultaat van de werkwijze onder Balkenende. Ook die weigerde categorisch zijn eigen beslissingen en handelingen te beschouwen – en zorgde er met veto’s en kromspraak voor dat hij nooit een fout toegaf. De kliek rond Balkenende was immers zozeer overtuigd van het eigen gelijk – want overtuigd van de superioriteit van de eigen normen en waarden – dat elke twijfel daaraan als persoonlijke aanval werd opgevat. Verhagen doet precies hetzelfde, maar dan veel openlijker.

Ik denk dat het CDA nu nog niet bang hoeft te zijn uiteen te vallen, maar dat een eventuele opvolgingsstrijd na Verhagen dat wel zal doen. Tenzij hij erin slaagt de opvolger per definitie uit de Kamerfractie te laten kiezen.

Reacties zijn gesloten.