Categorieën
Meningen Voorpagina

Geen godsdienst op openbare scholen

Lang heb ik gezwegen over deelname van de PvdA aan een regering met CDA en ChristenUnie. Maar nu worden grenzen overtreden.

De PvdA vindt het prima dat op openbare scholen weer godsdienstlessen gegeven gaan worden.

Officeel heet het dat humanisme en godsdienstlessen op openbare scholen weer een “impuls” gegeven moeten worden, maar in feite komt het er op neer dat de PvdA een knieval doet in de richting van de religieuze regeringspartners.

Zijn er nog niet genoeg levensbeschouwelijke onderwijsinstellingen in Nederland? Mij dunkt dat ouders die kinderen iets van godsdienst willen meegeven, dat ook op een op religieuze fundamenten gebaseerde school kunnen. Aan scholen geen gebrek, en aan geld ook niet; veel levensbeschouwelijke scholen zijn financieel veel solider dan openbare scholen. Ook nog eens godsdienstlessen gaan geven op een openbare school is dus helemaal niet nodig.

Sterker, de PvdA steunt het idee om overheidsgeld te gaan gebruiken voor het betalen van die godsdienstlessen. Pardon? Naast het feit dat we hier in Nederland scheiding van kerk en staat hebben en die hoog in het vaandel dienen te houden, is het op zijn minst opmerkelijk dat een seculiere partij als de PvdA nu voorstelt om publiek geld te gebruiken voor godsdienstlessen.

Als een islamitische politieke partij zou pleiten voor islamitische lessen op openbare scholen, zou het land nu al te klein zijn geweest.

Die vijf a tien miljoen euro die de PvdA zou willen uittrekken, kan beter gebruikt worden voor het aantrekken van leraren voor exacte vakken – wiskunde, scheikunde en natuurkunde. Daar is nu een schreeuwend gebrek aan, niet aan religieus onderlegde maatschappijleraren.

De PvdA heeft daarnaast helemaal niets te zoeken in het veld van levensbeschouwelijk onderwijs. Het heeft zich daar nooit mee bemoeid, tenzij het zich ertegen afzette.

Bovenstaande doet mij daarom vermoeden dat er iets anders aan de hand is.

Hier wordt gepaaid, stroopsmeer gesmeerd, wisselgeld gecreërd. Een plannetje gelanceerd waarvoor de PvdA dan iets anders terugkrijgt van het CDA of de ChristenUnie, of misschien allebei. Of de PvdA stelt het voor om iets veel ergers te voorkomen.

Veel mensen in de top van de PvdA maken zich zorgen om de hardnekkige exodus van PvdA-stemmers richting D66. Er zijn twee soorten PvdA’ers die in de peilingen naar D66 zijn overgestapt: sociaal-liberalen, die de PvdA nu even ’te links’ vinden, en PvdA’ers die seculariteit hoog in het vaandel hebben staan en die vinden dat de PvdA teveel slikt van de fundamentalistische ChristenUnie.

Qua politiek programma hadden die mensen beter kunnen gaan mokken bij GroenLinks, gezien het feit dat D66 op sociaal-economisch terrein zelfs de VVD rechts inhaalt. Maar dat is een ander verhaal.

Wil de PvdA afkomen van het imago van christen- en moslimknuffelaars, dan moet het ook terugkomen van het onzalige plan om godsdienstlessen op openbare scholen een “impuls” te geven.