Categorieën
Meningen Voorpagina

MENINGEN: UITKIJKEN MET DE LEVENSLOOPREGELING

Als je erg zeker bent van je gezondheid, en ziekte of een ongeluk kunt vermijden, dan is de levelsloopregeling een mooie regeling. Maar wie weet zulke zaken allemaal zeker? Een ongeluk is immers zo gebeurd, dus: niemand toch?

Een voorbeeld. Stel, je verdient €2000 bruto per maand, oftewel €24.000 euro per jaar, en dat zonder bijrekening van 8% vakantiegeld. Je spaart middels die levenslooprekening €150 euro per maand, oftewel €1800 euro per jaar. Je belasting- voordeel is daarvan ongeveer éénderde, oftewel €600 Euro per jaar.

Je doet dat 10 jaar en spaart een leuk centje bijeen, inclusief de rente. Wel oppassen want anders moet daarover weer belasting betaald worden, maar dat zal voor de meesten niet gelden. Er is 10 jaar gespaard, maar de ontvanger komt aan het eind van die periode door omstandigheden helaas in de WIA of de WW.

Het gespaarde geld – €150 per maand – maakte al geen deel meer uit van het brutoloon voor er inhoudingen op werden gedaan. Het nadeel in de WW-uitkering is 70% van die €150, namelijk €105 euro. Via de WW naar de Bijstand is dat al erg snel op natuurlijk, maar ook via de WIA en/of WAO gaat dat hard.

De som van dit alles is dat je na 5 a 6 jaar al zover bent dat het gespaarde deel op is, en je nadeel gaat krijgen. Een terzijde: wat je echte nadeel zal worden is natuurlijk mede afhankelijk van hoe oud je op dat moment bent.

Maar alleen al je uitkering zal in het beginstadium dus geen 70% zijn van je €2000 bruto per maand, dus 1400, maar 70% van €1850 (want minus die gespaarde maandelijkse) €150 zijn, ergo: €1295 euro. Reken uit je winst.

Ik zeg niet dat mensen zoiets perse niet moeten doen, zo’n levensloopregeling, maar ze moeten wel eerst goed nadenken waar ze aan beginnen. Het kan namelijk handenvol geld kosten.

Ger

Één reactie op “MENINGEN: UITKIJKEN MET DE LEVENSLOOPREGELING”

Reacties zijn gesloten.