Categorieën
Analyses Meningen Verkiezingen Voorpagina

‘Opleiders’ naar Afghanistan – of gewoon commando’s?

De Partij van de Arbeid heeft ingestemd met een plan om het eigen politieke gezicht te redden rond de kwestie Afghanistan. De partij gaat akkoord met het sturen van ‘opleiders’ naar een ander deel van Afghanistan, vermoedelijk naar de ‘veiliger’ zone in de Duitse zone in het noorden. Maar het is een woordenspelletje. Defensie komt nu al opleiders tekort voor Nederlandse militairen in Nederland. Het worden dus gewoon de al aanwezige commando’s, met alleen een andere titel op hun visitekaartje.

De Amerikanen zijn er erg goed in, zulke woordspelletjes. Willen ze een militaire aanwezigheid in een land, dan sturen ze een groep tot de tanden bewapende vechtmachines die ze ‘adviseurs’ noemen. Die truc halen ze al sinds Vietnam uit. Destijds was het een vrij onschuldige manier om diplomatieke spelletjes te kunnen spelen met de Sovjets – die het keurig meespeelden. De eerste Russische militairen in Afghanistan – dus nog vóór de staatsgreep aldaar in ’81 – heetten ook ‘adviseurs’, maar je kon je toen al afvragen wat Spetsnaz-commando’s konden adviseren.

De geschiedenis lijkt zich te herhalen. De PvdA had bij monde van Kamerlid Martijn van Dam gezegd: geen Nederlandse militairen meer in Uruzgan. Met ‘militairen’ worden kennelijk vechtende soldaten bedoeld.

Wat er in feite zal gaan gebeuren is dat Nederland niet alle commando’s en militairen weghaalt uit Afghanistan. Er zullen militairen blijven maar zo mogen ze niet meer genoemd worden. Ze zullen ‘opleiders’ heten, net zoals de Amerikanen hun gevechtstroepen ‘adviseurs’ noemen, en ze zullen Afghaanse militairen bijstaan. Ze zullen met Afghaanse militairen meerijden op patrouille, in uiteraard Nederlandse pantservoertuigen.

Nederland heeft nu al te weinig opleiders binnen de landsgrenzen om de eigen militairen op te leiden. Hoe moet dat dan in Afghanistan? Simpel: niet. Vandaar dat daar al gelegerde militairen ‘opgeschaald’ zullen worden tot ‘opleiders’. Oh, ze zullen wel een cursusje krijgen. Drie maanden even lekker vakantie en twee weekjes op een kazerne op appèl komen en wat pedagogen aanhoren.

Maar wees niet verbaasd als over een jaar blijkt dat die opleiders zich opvallend veel gedragen als de commando’s die er al drie jaar zitten.

Ach, dan zijn de verkiezingen al geweest.