Categorieën
Meningen Verkiezingen Voorpagina

‘PvdA-fractie verenigd achter Afghanistan-standpunt’

Parlementair verslaggever Jos Heymans (RTL Nieuws) doet op zijn blog een opmerkelijke uitspraak: de PvdA-fractie in de Tweede Kamer zou intern verdeeld zijn over het standpunt inzake het zenden van een troepenmacht naar Kunduz in Afghanistan. Niets van waar, zo melden PvdA’ers. “Sterker nog, we hebben ons standpunt al een tijd terug eensgezind ingenomen. Iedereen in de fractie staat er achter. Heymans zit er faliekant naast”, aldus één van hen.

Het PvdA-Kamerlid, dat zijn naam niet genoemd wil hebben, reageert  bozig op de verbazing van het parlementaire journaille van de afgelopen dagen aangaande de stellingname van zijn fractie. Die kan immers gewoon en in eensgezindheid beslissingen nemen, net als iedere andere partij, stelt hij. Daar moeten journalisten niet anders mee omgaan dan bij andere partijen, voegt hij nog toe.

Het Kamerlid is niet alleen in zijn verwondering. Op zijn Facebook-pagina maakt zijn collega Frans Timmermans, door Heymans expliciet genoemd in zijn blog, van zijn hart geen moordkuil: hij noemt Heymans “een van de beste Haagse journalisten”, en hij is daarom des te verbaasder dat Heymans “de plank mis slaat”. Volgens Timmermans bepaalde de hele fractie eind 2010 al het gezamenlijke standpunt, op voorspraak van Timmermans zelf.

Ook PvdA’er Diederik Samsom, die door Heymans genoemd wordt als zou hij tegenover Timmermans staan, heeft op meerdere manieren te kennen gegeven volledig achter het fractiestandpunt te staan.

Het eerder genoemde PvdA-Kamerlid barstte na zijn initiële bozigheid over Heymans’ beweringen trouwens nog wel lachen uit. “Ach, wat een ironie ook eigenlijk. De Haagse journalisten zijn het kennelijk gewend geraakt dat er verdeeldheid is in de PvdA-fractie, of dat men weigert ergens een standpunt over in te nemen. Welnu, die tijden zijn voorbij. Daar kunnen ze maar beter aan wennen.”

Waarna er ook nog wat ouderwetse spin volgde die ik u toch niet wil onthouden, omdat die ook een tipje van de sluier qua strategie jegens Groenlinks oplicht. “Groenlinks staat helemaal perplex van onze snelle en stevige standpunt-inname. Dat hadden ze niet verwacht. We hebben ze hier links ingehaald. Ik wens ze veel plezier met het uitleggen van hun pro-missie standpunt aan hun achterban.”

2 reacties op “‘PvdA-fractie verenigd achter Afghanistan-standpunt’”

Reacties zijn gesloten.