Categorieën
Analyses Verkiezingen Voorpagina

PVDA VINDT WEG OMHOOG, PROBLEMEN VOOR VVD-LEIDER MARK RUTTE

De Partij van de Arbeid lijkt dan tóch weer de weg omhoog te hebben gevonden; de “spagaat-strategie” van Team Bos werpt zijn vruchten af. Twee van de drie peilingen van vandaag geven aan dat het electorale gat tussen de PvdA en het CDA weer kleiner wordt, en dat levert de nodige problemen op.

Ten eerste zal het betekenen dat tussen de VVD en het CDA twijfelende, maar naar VVD-neigende kiezers mogelijk toch weer overstappen naar de CDA-kolom omdat zij terugschieten in hun “iedereen premier, behalve Bos”-reflex. Hetzelfde automatisme geldt voor kiezers ter linkerszijde die nu de SP weer verlaten om strategisch op Bos te stemmen, tégen Balkenende.

Ten tweede maakt de come-back van de PvdA iedere andere regeringscombinatie anders dan een CDA-PvdA-coalitie of een minderheidskabinet zo goed als onmogelijk. Want: zowel de PvdA als het CDA worden groter, ten koste van de andere partijen met wie mogelijk coalities bestaande uit meerdere partijen gevormd zouden kunnen worden.

Vooral ter rechterzijde is de mate van fragmentatie bijna ongelooflijk. Volgens meerdere peilingen van de afgelopen dagen zouden de Partij voor de Vrijheid (Wilders), EénNL van Marco Pastors, de Lijst Vijf Fortuyn (voorheen LPF) en SGP respectievelijk tussen de 2 tot 5 zetels winnen. Veel van deze zetelwinst voor met name Wilders, Pastors en Stuger (Fortuyn) is zeer waarschijnlijk afkomstig van gedesillusioneerde VVD-stemmers die zich afkeren van de VVD omdat niet Rita Verdonk, maar Mark Rutte lijsttrekker werd van die partij. Een open deur uiteraard, maar wel belangrijk om te blijven benadrukken. Rutte zelf laat ook niet na om het te benadrukken.

Komt de VVD hier nog van terug? Tot nu toe is het één en al zelfverzekerd glimlachen en het maken van wegwerpgebaren als Rutte hierover aan de tand gevoeld wordt, maar die zelfverzekerdheid en dat ‘eensgezinde VVD-front’ van en achter Rutte is uiteraard schijn. De VVD gaat, nu de PvdA een come-back maakt in de peilingen en weifelende VVD-stemmers dan tóch weer haasje-over zullen doen richting CDA in de laatste 48 uur voor de verkiezingen, deze verkiezingen grandioos verliezen. Op de avond van de 22e zullen de media Rutte en zijn VVD uitroepen tot dé verliezer van de verkiezingen, vooral ook omdat het CDA als enige geprofiteerd zou hebben van het gunstige economische tij, zogezegd gecreëerd door het kabinet CDA-VVD.

Dit alles betekent een vrij snel aftreden van Mark Rutte als partij- leider; het Zwaard van Verdonk hangt boven zijn hoofd, en waar Rutte peentjes zweet, wordt de zelfverzekerdheid van Verdonk met iedere dag groter. Want zij weet dat zij de VVD de komende jaren zal leiden. Maar helaas voor de VVD: zij gaan een zo mogelijk nóg grotere fout maken dan de keuze voor Rutte in plaats van Verdonk als lijsttrekker, want de VVD gaat iemand de leiding geven die ab-so-luut niet geschikt is voor het parlementaire veldwerk als fractieleider. Verdonk is iemand die alleen kan excelleren vanuit een machtspositie, en dan ook alleen wanneer zij beschermd wordt door mensen die haar fouten verhullen, corrigeren of gladstrijken. Die bescherming valt straks volledig weg als ze gekozen wordt als vervanger van Rutte in de Tweede Kamer, en het moge duidelijk zijn wie daar ter rechterzijde gniffelend en handenwrijvend van gaan profiteren.