Categorieën
Analyses Meningen Voorpagina

Rita Verdonk: Was will das Weib?

Rita Verdonk. Vanmiddag gaat ze een ‘verklaring’ afleggen naar aanleiding van het feit dat ze meer voorkeursstemmen had dan Mark Rutte. Door de manier waarop de spanning nu al 36 uur wordt opgebouwd, herken ik de hand van (voormalig?) campagneleider Kay van der Linde. Op dit soort dingen – opwerken naar een apotheose – is hij gek. Maar goed, wat gaat ze zeggen en doen? Wat is het doel van dit alles?

Wil ze alsnog de leider van de VVD worden? Dat kan, maar dan moet ze eerst een bloedige burgeroorlog uitvechten. Die kan ze winnen maar de vraag is hoeveel er nog van de VVD rest in de publieke perceptie als het stof is neergedaald. Dat mensen als Henk Kamp en de VVD-fractie overigens stellig zeggen dat ‘de hele fractie als één man achter Mark Rutte staat’ is natuurlijk leuk, maar zodra Verdonk vanmiddag de lont in het kruitvat steekt, verandert die ‘één man’ plotseling in een groep van 21 individuen (minus Mark Rutte) die direct zullen beginnen met het tellen van hun knopen.

Stapt ze uit de partij? Het minst geloofwaardige scenario. Want waar zou ze heen moeten? Bij Geert op schoot? Kan niet want Wilders heeft nu geen plek over in zijn fractie. Ja, tenzij hij er één deporteert en die stoel aan Rita aanbiedt. Maar waarom zou Verdonk uit de VVD willen stappen? Daar is geen enkele reden toe, ook al niet omdat ze de burgeroorlog winnen kan. En een éénvrouwsfractie tot aan de volgende verkiezingen? Het lijkt me niet want dan kan ze geen macht uitoefenen op mensen die onder haar staan en juist dat vindt ze nou zo leuk.

Bevestiging van haar machtspositie dan? Het zou dé anti-climax van het jaar zijn als ze vanavond gewoon in dat café gaat staan, nog eens de voorkeursstemmen op gaat lezen die heeft gekregen, en aankondigt dat ze gewoon de nummer 2 op de VVD-lijst wil blijven. Voor zo’n mededeling houd je niet de pers bijna 48 uur lang bezig. Doe je dat wel, dan krijg je voorlopig te maken met héél chagrijnige journalisten die je echt geen lolletje meer voor je doen, wat je je kandidaat ook laat roepen. En qua machtspositie: die is met al die voorkeurstemmen ook wel duidelijk.

Gisteren belde Mark Rutte haar op en vroeg twee keer expliciet: “Rita, wat ga je aankondigen morgen?” Maar Rita ontweek de vragen van haar eigen politieke baas, weigerde daar antwoord op te geven. Schandalig en typisch Rita: “ikke, ikke, ikke!” Maar gisteren lichtte ze, waarschijnlijk onbedoeld, toch een tipje van de sluier op. Raar dat niemand dat kennelijk oppikte. Toen ze op het Binnenhof uit haar auto was gestapt (ze had ook ergens anders kunnen uitstappen en de journalisten kunnen ontwijken), vroeg Nienke de Zoete van Den Haag Vandaag haar op de vrouw af of ze nu het leiderschap van Rutte ging betwisten. Let op het letterlijk geciteerde antwoord: “Ik ga dit eerst maar eens laten bezinken.”

Mensen doen dat vaker als ze opgewonden of zenuwachtig zijn over iets. Ze zijn constant met een idee bezig terwijl ze weten dat ze dat moeten verhullen, en zodra iemand dan naar dat idee vraagt, floepen ze er toch ongemerkt iets uit – vaak een tijdsbepaling, zoals “eerst…” of “straks…”, of zoiets. Kortom, Verdonk is wel dégelijk aan het spelen met het idee. Dan toch een burgeroorlog?

Kan iemand even Kay van der Linde bellen en vragen of hij weer campagneleider van Verdonk is?

5 reacties op “Rita Verdonk: Was will das Weib?”

Ik zet mijn geld op de anti-climax.

De helden zijn immers vermoeid.
Pantoffels, warme chocolademelk en bij sommigen zelfs de kerstgedachte…

Bij nieuwe verkiezingen kan Rita opnieuw voor het lijsttrekkerschap gaan, waarom nu alles gokken?

Dan ken je Rita nog niet.

Ze is extreem zwart-wit in haar gedachtengang; het is het één of het ander. Daarnaast blijkt ze toch een tik te hebben gehad toen niet zij, maar Rutte de lijsttrekker werd.

Zij zag zichzelf nl uiteraard als de beste keus en nu wil ze dat alsnog bewijzen en binnenhalen.

Er zijn daarnaast steeds meer tekenen dat ze toch actie in die richting gaat ondernemen. Misschien was het toeval maar mij ontging in ieder geval niet dat ze gisteren dezelfde powersuit droeg als tijdens haar kandidaatstelling voor het lijsttrekkerschap in de RAI destijds.

Ook heur haar zat ineens weer ultra-modieus. Daar komt bij dat ze, volgens een bericht in de media, gisteravond nog enkele VVD-prominenten geconsulteerd heeft, waaronder Bolkestein (in Het Parool van vandaag).

Maar goed, we gaan het zien.

Ik ben loyaal aan mijn lijsttrekker, maar de kiezer heeft gesproken…

Wiegel op de achterhand.
Helemaal geen kerstgedachte dus.
Meer een kandidaatstelling voor een volgend lijsttrekkerschap.

Het is alsnog een leadership struggle organiseren, maar dan via het partijapparaat.

Maar daarmee stelde ze alsnog het leiderschap van Rutte direct ter discussie en die kon dus niet anders doen dan nu de koppen tellen en (uiteindelijk) een ultimatum stellen: Rita eruit, of ik eruit.

Politiek is en blijft het spel van de overtreffende trap. Verdonk nam een trede en dus kon Rutte niks anders doen dan een trede hoger zetten. Maar met iedere trede staat er meer op het spel en Rutte’s beslissing om de fractie in spoedberaad bijeen te roepen is de op één na laatste trede. De volgende is de laatste – het ultimatum – en daar dient één van de twee zich vanaf te werpen.

Het spoedberaad is nog bezig als ik dit schrijf en de knopen worden geteld.

Achteraf gezien buitengewoon slim om eerst Rutte als fractieleider te kiezen. Het knopen tellen in de fractie is daarmee een overbodig trapje geworden. Lang niet gek van tante Rita.

Reacties zijn gesloten.