Categorieën
Voorpagina

EU-VERDRAG? VRAAG HET EENS AAN DE INWONERS

HET IS misschien een raar idee in een democratisch instituut vol met mondige burgers die allemaal een mening hebben. Maar in de kwestie “wat te doen met het EU verdrag?” na afwijzing door de inwoners van EU-staten Frankrijk en Nederland zóu het misschien op zijn plaats zijn om diezelfde burgers zo’n concept-verdrag eens in te laten vullen. Niet langer een ‘menu a la carte’ dat door een ploeg individuele koks tot een zouteloos compromis is doorgekookt om de eigen belangen van de lidstaten af te dekken, en vervolgens gepresenteerd aan een verwonderd electoraat. Neen. Schrijf een wedstrijd uit onder alle EU-ingezetenen en laat ze vooral zélf met ideeën komen over hoe zij graag een Europees constitutioneel verdrag (want dat is het natuurlijk) zouden invullen. Dat is pas democratisch. Want de Europese Unie is van iedereen, en iedereen is van de Europese Unie. Argument voor de Eurofielen: het is het toppunt van de EU-gedachte. Voor de EU-sceptici: alle burgers betalen er toch voor? Nou dan: laten die betalers het dan ook bepalen.

2 reacties op “EU-VERDRAG? VRAAG HET EENS AAN DE INWONERS”

Een correctief referendum is in een geëmancipeerde maatschappij eerder een toets naar het vertrouwen van de burger in de politiek dan een graadmeter over het reeds gesloten besluit. Dat besluit is per definitie een compromis en dus eenvoudig aan te vallen.

Ideaal zou zijn als er Europa breed verschillende scenario’s zouden worden voorgelegd aan alle burgers. Zodra het knopje Nee weg is van het formulier gaan mensen immers zelf nadenken.Hiervoor is wel een overdracht van bevoegdheden nodig en dat was nu juist geregeld in het verdrag/de grondwet….

Reacties zijn gesloten.