Categorieën
Voorpagina

50Plus doet stiekem wel mee in 2014

50plusOuderenpartij 50Plus doet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014, zij het niet onder eigen naam. In plaats daarvan richt Jan Nagel in de vier grote steden onafhankelijke ouderenpartijen op. Daarvoor schakelt hij zijn oude Leefbaar Nederland-netwerk in.


’50Plus doet niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2014′, kopte NRC Handelsblad naar aanleiding van een persbericht van 50Plus zelf. Wel roept 50Plus in dat bericht mensen op om hun stem uit te brengen op een lokale partij. En dat is niet voor niks. Want in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht richt 50Plus-oprichter Jan Nagel met behulp van zijn oude Leefbaar Nederland-mensen onder valse vlag nieuwe, lokale ouderenpartijen op. Overal zijn de vingerafdrukken van Nagel te vinden.

Zo duikt in De Telegraaf van dinsdag 2 juli 2013 een interessant bericht op over de nieuwe ouderenpartij in Amsterdam, die Rob Oudkerk (PvdA), Frank de Grave (VVD) en Roel van Duijn (diverse partijen, maar vooral groen) benaderd zou hebben als lijsttrekker. Oprichter van de Ouderen Partij Amsterdam (OPA): Hetty Jense. De naam van de woordvoerder van OPA die de Telegraaf te woord stond: Dick Schouw.

En dan gaan er belletjes rinkelen. Dick Schouw? Hetty Jense? En – in dat hierboven gelinkte bericht van Omroep West – Olaf Tulen? Dat zijn bekende namen voor wie het kringetje rond Jan Nagel enigszins kent.

Dick Schouw was vice-voorzitter van het partijbestuur van 50Plus, kandidaat voor de Tweede Kamer en campagneleider voor die partij tijdens de laatste verkiezingen. Ook was hij kort bestuurslid van Trots op Nederland. Hij is teruggetreden uit de 50Plus-organisatie en nu dus woordvoerder voor OPA.

Hetty Jense is al lang actief voor de onafhankelijke partij Onafhankelijk Rijswijk, waar haar broer Dick Jense wethouder voor is. Voor die tijd was Dick Jense samen met Fred Teeven lid van de Tweede Kamer voor Jan Nagel’s Leefbaar Nederland.

Olaf Tulen leidde in 2009 en 2010 de verkiezingscampagne voor Leefbaar Leiden, een lokale partij onder de vlag van – alweer – Nagels’ Leefbaar Nederland. Tulen is ook vriendjes met rekenwonder Hylke ten Cate, oud-betrokkene bij Leefbaar Nederland, tegenwoordig fractiemedewerker voor 50Plus in de Eerste Kamer en zoals bekend een goede vriend van Jan Nagel.

Waarom doet Nagel het op deze omslachtige manier? Waarom niet juist meevaren op het succes van 50Plus in de peilingen? Volgens een bron is het afbreukrisico te groot. In het verleden zijn experimenten met ouderenpartijen zoals in de Tweede Kamer geëindigd in tranen en ruzies. Dat willen Nagel & co het merk 50Plus besparen.

Daarom staan mensen van de 50Plus-partijmachine de onafhankelijke partijen bij. De komende raadsperiode moeten de onafhankelijke partijen zich bewijzen. Zij die hun stabiliteit kunnen bewijzen mogen zich dan later, bijvoorbeeld bij de raadsverkiezingen van 2018, alsnog onder de 50Plus-vlag voegen.

En zo doet 50Plus dus wel degelijk mee aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2014.