Categorieën
Aanbevelingen voor aanstormende politici Voorpagina

Aanbevelingen voor aanstormende politici – Parallelle Werelden

Dus uw wethouder is aan de haal gegaan met uw idee. Dat is nog geen garantie dat het gerealiseerd wordt. Dat hangt af van wat er gebeurt in de donkere kamer van Thorbecke: de vergaderzaal van het bestuur.

Besef dat er twee werelden naast elkaar bestaan: de gemeenteraad en het college van burgemeesters en wethouders.

Eens per week vergaderen zij en het kan er hard aan toe gaan. Zeker als het de coalitiepartijen en fractievoorzitters niet gelukt is om zaken eerst informeel af te tikken. De vergadering wordt immers officieel genotuleerd en die notulen worden (grotendeels) openbaar gemaakt.

Wat blijkt: de wethouders van de andere partijen steunen het voorstel niet. De ene coalitiepartij gunt het uw partij gewoon niet en de andere partij laat uw wethouder graag een publiek blauwtje gaat lopen. Die moet immers zijn in de pers aangekondigde voorstel weer intrekken – een politieke blamage.

Later die dag ontvangt u de notulen. Tot uw verrassing staat er dat het voorstel van uw wethouder is teruggestuurd wegens ‘technische aanpassingen’. U weet dan dat uw wethouder heeft verloren. De politiek assistent laat schouderophalend weten dat ze het over een jaar nog eens gaan bekijken.

U zucht, start uw tekstverwerker op en staart naar een blanco pagina waar een nieuw idee moet komen. Volgens de kalender heeft u nog een kleine twee jaar voor de volgende verkiezingscampagne begint, waarvoor alles moet wijken.

De Tip
Wat is dan de goede manier om een voorstel te realiseren? Maak een stappenplan. Accepteer dat het twee jaar van hard werken wordt, vooral als het voorstel geld kost. Tel niet alleen de koppen in de gemeenteraad, maar zeker ook in het college van wethouders.

Zit u in een coalitie? Zorg dan dat uw idee ook in het belang is van uw wethouder(s). Heeft u hen mee, dan heeft u de steun van uw fractievoorzitter.

Pacificeer tegenstand; laat andere partijen hun eigen dingetjes in uw voorstel stoppen. Ja, daardoor verwatert uw voorstel mogelijk iets maar dat is de prijs die u moet betalen.

U heeft dan wel de wereld ietsjes verbeterd.

Dit was het laatste deel. De eerdere delen:
– 1. De Fractie
– 2. Het Geld
– 3. De Collega-raadsleden
– 4. Het Geld (Part Deux)
– 5. De Wethouder