Categorieën
Analyses Verkiezingen Voorpagina

Ageeth Telleman afgetreden

Treurig maar onvermijdelijk: Ageeth Telleman, fractievoorzitter van D66 Amsterdam, is afgetreden. Dat maakte D66 op zaterdag 10 april bekend in een mail aan de leden. Telleman’s positie  was onhoudbaar geworden na de chaotische taferelen rondom de coalitievorming in Amsterdam. Onervarenheid in het politieke bedrijf deden haar en D66 de das om. Maar het is niet alleen haar persoonlijk kwalijk te nemen: anderen speelden ook een prominente rol, zoals D66 Amsterdam-voorzitter Teun Gautier, die de strategie met Telleman uitstippelde en de misstappen en mislukkingen te vuur en te zwaard verdedigde, op onder andere Twitter.

De hamvraag is nu natuurlijk: is het aftreden van Telleman genoeg voor de PvdA om D66 weer in genade aan te nemen en met die partij en Groenlinks een college te vormen? VVD-leider Eric van der Burg zit nu te vast te zweten.

3 reacties op “Ageeth Telleman afgetreden”

Nu blijkt hoe desastreus grote verkiezingsoverwinningen voor partijen kunnen uitpakken. D66 had ‘een zeteltje erbij’ met Telleman waarschijnlijk nog wel kunnen overleven. Maar de machtshonger heeft overhand gekregen.

De PvdA heeft haar verkiezingsoverwinning 2006 verzilverd in beleid en vervolgens toch overleefd, ondanks het ‘leegeten’ van partijkader. Het lijkt er niet op dat D66 hetzelfde gaat. Haar winst 2010 kon wel eens de kiem van haar ondergang 2014 worden.

Ik vond het van meet af aan een onbegrijpelijk standpunt en een onbegrijpelijk domme strategische stap om zoveel heisa te maken van de benoeming van een *tijdelijk* burgemeester. Lekker belangrijk, zeg.

Om dat dan ook nog herhaaldelijk als breekpunt in te brengen, is oerstom. Geen wonder dat er bij vrijwel geen andere partij begrip voor bestond.

Het rare is dat Telleman en Gautier hier door velen op gewezen zijn, ook in de bewuste periode zelf, ook door D66-ers zelf. Maar stronteigenwijsheid dient niet beloond.

In dat opzicht is het aftreden van Telleman rechtvaardig. Hoe tragisch ook. Laten we hopen dat D66 hiervan wijze lessen leert.

Reacties zijn gesloten.