Categorieën
Voorpagina

Cameron jaagt doelbewust angst aan

Cameron
Een eigen rapport dat positief uitpakt over immigratie vanuit EU-landen is door de Britse regering in een diepe lade gelegd. Want de vastgelegde werkelijkheid komt niet overeen met het duistere beeld dat David Cameron uit electorale overwegingen wenst te schetsen. Zo draagt hij actief bij aan haat en angst.

“Als je de leugen maar vaak genoeg herhaalt, gaan mensen hem vanzelf geloven.” Dat schijnt een niet zo frisse figuur uit de Duitse geschiedenis gezegd te hebben, niet lang voordat hij Führer werd. Een les die bepaalde politici in Groot-Brittannië ook graag uitdragen.

Daar probeert de regering al zeker een jaar ressentiment over immigratie te verbinden aan de toch al niet zo populaire Europese Unie. Met als uiteindelijk doel dat wanneer Cameron in de verkiezingscampagne straks spreekt over de EU, zijn toehoorders automatisch negatieve associaties maken met massa-immigratie. De Tory-leider speelt daarmee gevaarlijk spel.

Maar wat blijkt? Een onderzoek in opdracht van en opgesteld door zijn eigen regering wijst uit dat die zogenaamde massa-immigratie goed uitpakt voor Groot-Brittannië. Oei. Dat staat op gespannen voet met Cameron’s boodschap van angst. Dan moet de werkelijkheid maar wijken voor de politieke wenselijkheid: het rapport verdwijnt in een lade. En dat in dezelfde week dat Cameron verdrietige woorden van moed en verdriet lispelt bij het afscheid van Nelson Mandela.

De volgende verkiezingen winnen is al wat telt. Dat de politicus op deze wijze bijdraagt aan de verspreiding van ressentiment en haat jegens immigranten is niet van belang.

Om eventjes bij de actualiteit van deze week te blijven, een quote van de door Cameron zo bewonderde Mandela: “Ressentiment is als het drinken van vergif en dan hopen dat het je vijanden doodt.”

(Beeld: Creative Commons-licentie)