Categorieën
Analyses Meningen Voorpagina

GEVAL EHSAN JAMI SPLIJT PVDA

Zo lees je nog eens wat. Niet alleen gedonder binnen de PvdA om de uitspraken van Wouter Bos ten aanzien van Ehsan Jami, maar ook over de dubbele agenda(?) van Jami himself, of eigenlijk de mensen die hem adviseren. Eddy Terstall, de prominente PvdA’er die werd neergezet als een waakhond die door de PvdA op Jami afgestuurd zou zijn, haalt op de Amsterdam-pagina van de PvdA flink uit naar zowel Wouter Bos, als naar mensen als Afshin Ellian en Bart Jan Spruyt, die volgens Terstall zouden opereren als spindoctors voor Jami. Tegelijkertijd zegt Terstall doodleuk dat hij inderdaad als spindoctor optreedt. Hoe zit het nou? Aan wiens kant staat Jami nu eigenlijk, en: weet hij dat zelf eigenlijk nog? En waar staat Terstall dan nu?

Eddy Terstall is een teleurgesteld man. In de steek gelaten door Wouter Bos, maar kennelijk ook door zijn protégé, Ehsan Jami. Op de hierboven genoemde pagina op de Amsterdamse PvdA-site uit hij zijn teleurstelling over de beveiliging-discussie omtrent Jami. Die zei onlangs tegen diverse journalisten dat de PvdA niets zou hebben gedaan om hem te beveiligen, en Afshin Ellian – die Jami bijstaat als ‘adviseur’ – zei in NOVA vorige week dat hij persoonlijk binnen 24 uur de beveiliging zou hebben geregeld voor Jami, nadat de laatste was aangevallen door een stel idioten. Terstall gaat hier uitvoerig op in. Hij stelt dat hij al had aangeboden om beveiliging te regelen, ver vóór het incident en samen met PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem, en dat Jami dat in principe wel wilde, maar later die beveiliging weer wegwuifde. Als Terstall’s versie van zaken klopt, dan doet het de vraag rijzen: wat wil je nu, Jami?

Maar Terstall schrijft nog meer. Zo beweert hij dat hij wel degelijk teksten aanlevert voor Jami – en dat hij dus samen met anderen optreedt als spindoctor voor Jami – maar dat Jami van twee walletjes eet. Want volgens Terstall ‘misbruiken’ Ellian en Spruyt Jami voor hun eigen doel, en dat lijkt PvdA-bashen te zijn. Terstall stelt dat Jami in bepaalde gevallen niet eens geïnformeerd zou worden over wat Ellian en Spruyt zoal publiceren of laten lekken in zijn naam.

“Ik ben heel teleurgesteld in mensen die ik eerst als strijdmakkers zag en die nu constant feiten negeren en verdraaien. Ik weet wel tien voorbeelden. Ik ken ook het verschil tussen Ehsan’s stukken en de bv oor Bart Jan Spruit geredigeerde stukken. Die ken jij ook Marcel, althans, je kent er eentje. Dat is toch niet fair.”

Tegelijkertijd heeft Terstall geen moeite met erkennen dat hij zo af en toe ook wel eens wat doet voor Jami. “Ik redigeer ook wel eens voor Ehsan, martien ook. Maar dan is het wel gewoon precies zijn tekst. Of we leveren hem feitelijke munitie aan in concrete stukken. Maar dat zijn feitelijke dingen die hij kan over nemen of niet. Meestal wel. Maar dat gaat nooit over derden. Terwijl zijn andere “adviseurs” gewoon stukken anders opschrijven., Vooral die over PvdA-ers gaan.”

Kortom, Terstall is not amused en verdrietig – maar niet alleen over Jami’s rol van dubbelagent. Zo is hij in zijn eerste reactie op het hoofdartikel op de eerder genoemde pagina nog redelijk neutraal over de uitspraken van Wouter Bos – die volgens de media Jami in de steek zou laten – maar later, als hij daarop aangesproken is door enkele kameraden, neemt hij dan toch een stelling in.

“Jullie hebben volkomen gelijk. Radicaal gaan voor de afwijzing van dit soort geweld tegen mondigen en natuurlijk had Wouter moeten bellen. Enkelen binnen PvdA zeggen; ieder die ehsan benaderd (sic) wordt persoonlijk geschaadt omdat de spindokters van Ehsan meteen met knip en plakwerk aan de slag gaan. Ik ben zelf ook bijna het schip in gegaan, maat (sic) toch is dat geen reden om hem niet meer te helpen of afstand te nemen. Het thema is te belangrijk om te negeren en menselijk fatsoen vereist dat je je angst opzij zet en hem een hart onder de riem steekt. Zelfs al zet je vraagtekensd (sic) bij zijn tactiek. Bij de inzet (getwensvrijheid) kan toch geen enkel vraagteken staan.”

Terstall besluit uiteindelijk met een verzuchting dat al het gezeur en gedonder over wie nou welke spindoctor is, en met welk doel, allemaal in het niet valt bij het fysieke geweld tegen Jami.

“Maar ondanks dit alles. Toch. Is dit kinderachtige gedoe allemaal peanuts vergeleken met het feit dat Ehsan in elkaar geslagen is om zijn mening. Niet mag je dus weerhouden van dat telefoontje…”

Wat je ook vindt van Terstall, hierin heeft hij uiteraard gelijk.

Één reactie op “GEVAL EHSAN JAMI SPLIJT PVDA

Reacties zijn gesloten.