Categorieën
Analyses Meningen Voorpagina

VOORMALIG MEDE-OPRICHTER COMITE EX-MOSLIMS BEWIJST HET GELIJK VAN BOS

Een mede-oprichter van het Comité van Ex-moslims bewijst volgens Elsevier het gelijk van PvdA-leider Wouter Bos, die onlangs in de Volkskrant zei dat hij het comité zoals geleid door Ehsan Jami niet kon steunen, vanwege dienst beledigende en kwetsende opstelling ten aanzien van moslims. Volgens de mede-oprichter was met Jami afgesproken dat hij “gewone moslims” niet zou gaan beledigen – wat hij volgens Berrada wel ging doen. Loubna Berrada trok zich terug, kreeg vervolgens spijt en wilde weer lid worden, maar was niet meer welkom.

Hiermee onderschrijft Berrada de stelling van Bos en de PvdA-leiding, die stelt dat het comité bedoeld was als steunpunt voor moslims die van hun geloof af wilden stappen, en niet als handig podium voor Jami (en mogelijk anderen) om moslims te bashen. Bos werd tot nu toe vakkundig gefileerd voor zijn gebrek aan steun voor Jami, ondanks Bos’ insteek dat het hem in zijn kritiek dus niet ging om het comité als zodanig, maar vooral om de manier waarop Jami met dat comité omgaat.

Maar enfin, dat is de werkelijkheid, het ware verhaal, en die is anders dan de perceptie – en daar draait het allemaal om in Politiekland. Kennelijk willen bepaalde opiniemakers vooral die perceptie beïnvloeden door te stellen dat Bos Jami en het comité helemaal niet steunt – en dat is ze gelukt. Zelfs Jos de Beus is erin getrapt. (Vreemd overigens dat een man die bij de vorige verkiezingen op het CDA stemde, nog immer wordt omschreven als een ‘PvdA-ideoloog’, zoals vele media De Beus omschrijven. De Beus’ stem op het CDA was een protest, en dat kan alleen maar betekenen dat er binnen de PvdA even geen plek was of is voor De Beus’ ideologie.)

Met dit alles dringt zich nu een zeer belangrijke vraag op: hoeveel ex-moslims telt dat comité nu eigenlijk? Zijn er veel aanmeldingen van ‘gewone’ ex-moslims? En zoal die er al waren, hoeveel hebben zich teruggetrokken of zijn juist gebleven na alle publiciteit rond Jami, het comité en het Steuncomité voor het comité, bestaande uit de usual suspects (boze witte moslimbashende houwdegens)?

De vraag is nu dé lakmoes-test voor Jami’s comité want het antwoord zal uitwijzen of het comité datgene doet en bereikt waarvoor het ooit opgericht was, volgens mede-oprichter Loubna Berrada: steun bieden aan moslims die een veilige haven zoeken, bestaande uit mede-ex-geloofsgenoten. Mocht het comité in zijn doelstelling falen door Jami’s opstelling, dan is dat eeuwig zonde – en geheel aan hem te wijten.