Categorieën
Voorpagina

Jort Kelder: lijken in Quote 500

Op de Quote 500-lijst van rijke Nederlanders hebben inderdaad een tijd lang dode mensen gestaan. Dat bevestigt Jort Kelder, oud-hoofdredacteur van Quote.

Hij reageerde op een column op deze site. Kelder ging in op de vete tussen hem en Quote en de nieuwe hoofdredacteur van het blad, Sjoerd van Stokkum.

Jort Kelder reageerde op de column ‘Kelder botert door: ruzie met Quote’. Daarin staat dat hij als hoofdredacteur van Quote destijds een redacteur van een ander blad vroeg om de Quote 500-lijst na te lopen. Dat ging buiten de Quote-redactie om.

De collega ontdekte wat complete teams van freelance redacteuren jaren over het hoofd hadden gezien: er stonden doden op de lijst.

Tijdens een mailwisseling over de column, zei Jort in reactie op een opmerking over de lijstlijken: “Hadden ze maar niet dood moeten gaan…” Waarna hij er, in de dezelfde mail, nog een grappige draai aan probeert te geven: “….eh, …na de deadline? We hebben toch ook een stukje ‘Erven’ gehad?”

Minstens één persoon in de Quote 500 was al enkele jaren dood, maar stond steeds weer op de lijst. Na de ontdekking werden de overledenen met stille trom van de lijst afgevoerd.

Kelder laat verder weten dat hij, in tegenstelling tot een aanname in de column, “achter de schermen” wel degelijk een sociaal beleid voerde ten tijde van zijn bewind. “Zo was Quote de enige afdeling binnen het bedrijf waar bonusjes betaald werden, tegen het beleid van de directie in”.

Ook zegt Kelder dat hij een “substantieel deel” van wat hij cashte bij de verkoop van zijn aandelen QuoteMedia teruggaf aan de redactie, “in de vorm van (onder meer) een zeer dure trip met 28 mensen, waaronder Van Stokkum, die toen niet meer in dienst was”.