Categorieën
Voorpagina

Lodewijk Asscher’s bal is niet rond

De gemeente Amsterdam zal niet meebetalen aan het wereldkampioenschap voetbal als dat naar Nederland komt in 2018. Dat liet wethouder van Financiën Lodewijk Asscher weten in reactie op uitspraken van CDA-Tweede Kamerlid Ger Koopmans.

Asscher was verbolgen over Koopmans’ schets van de financiering van het WK in het praatprogramma Pauw en Witteman van dinsdag 30 november.

Het Kamerlid voor coalitiepartij CDA brak in het programma een lans voor de komst van het WK naar Nederland. Gevraagd naar hoe dat dure voetbalfeest gefinancierd moest worden in tijden van zware bezuinigingen, zei Koopmans dat gemeenten en de provincies wat hem betreft mee zullen betalen.

Dat schoot Asscher in het verkeerde keelgat. Zijn stad wordt door het Rijk flink gekort op de inkomsten als gevolg van het regeerakkoord van het VVD/CDA-kabinet. De gemeente Amsterdam moet mede daardoor deze periode meer dan 200 miljoen euro bezuinigen. Geld uitgeven aan een voetbaltoernooi van vier weken kan Asscher dan moeilijk uitleggen.

De uitspraken van het CDA-Kamerlid  zag Asscher als “een eloquent betoog van geachte afgevaardigde Koopmans om als gemeente Amsterdam vooral geen geld te steken in FIFA/WK”, aldus de Amsterdamse wethouder op Twitter. “Een slecht verhaal”, voegde hij daar nog toe.

Onduidelijk is nog of het hele college en de coalitiepartijen in de Amsterdamse gemeenteraad Asscher’s standpunt steunen, en onder welke voorwaarden Asscher eventueel wel bereid zou zijn om geld in het WK te steken.