Categorieën
Analyses Voorpagina

OMA richt pijlen op VVD

Met David Pinto kiest de nieuwe ouderenpartij OMA voor de aanval op de VVD. De voormalige adviseur van Frits Bolkestein, bijna-lijsttrekker van Leefbaar Nederland en tegenwoordig weer VVD-lid zal zeker een hoge aantrekkingskracht hebben op rechts-conservatieve kiezers met aandacht voor integratie en veiligheid.

Pinto is hoogleraar interculturele communicatie en publicist en maakte net als Pim Fortuyn een reis langs de politieke instituties.

Pinto is Marokkaans-joods, emigreerde naar Israël en toen naar Nederland. Hij was lid van de PvdA en D66, die hij te links vond met hun ideeën over integratie en veiligheid. Hij stapte over naar de VVD, waar hij snel werd omarmd door de partijtop.

Zo was hij lid van de Amsterdamse kamercentrale van de VVD, tweemaal kandidaat voor de Tweede Kamer en adviseur van toenmalig politiek leider Frits Bolkestein, die hij adviseerde over immigratie- en integratiekwesties.

Na zijn vertrek bij de VVD startte Pinto een eigen politieke beweging, maar al snel ging hij over naar Leefbaar Nederland. Daar kandideerde hij zich voor het lijsttrekkerschap en verloor de strijd van Pim Fortuyn. Pinto werd tweede. Bij de vorming van het kabinet Balkenende-I werd hij gepolst als minister namens de LPF, maar dat wees hij af.

Naar eigen zeggen werd hij enige tijd later door de VVD gevraagd zich te kandideren voor de Tweede Kamer, maar dat weigerde hij omdat hij de migratie-portefeuille niet zou krijgen.

Tot de aankondiging van zijn kandidatuur voor OMA deze week was hij alweer enige tijd lid van de VVD. Het is onduidelijk of hij zijn VVD-lidmaatschap weer opgeeft nu hij voor OMA de kar gaat trekken.