Categorieën
Analyses Featured Meningen Verkiezingen

Bezuiningen versus ramingen

Dinsdag presenteert het Centraal Plan Bureau (CPB) een nieuwe economische raming. Alle kans dat de raming mee zal vallen, vergeleken met de laatste doemverhalen. Met verkiezingen over 2,5 maand is er ook alle kans dat het met de bezuinigingsdrang ook mee zal vallen.

Op 3 maart 2010 zijn er verkiezingen. Het kabinet heeft 20 commissies ambtenaren de opdracht gegeven om te kijken naar diepgaande, zelfs historische bezuinigingen die 35 miljard euro moeten opleveren. Geen enkel onderwerp is taboe. Nou ja, de hélft van de onderwerpen wordt niet uitgevoerd en is dus toch wat taboeërig. Morgen, dinsdag 15 december, presenteert het CPB zijn nieuwe raming. Er is een grote kans dat de voorspellers iets terugkomen van hun eerdere, inktzwarte scenario voor wat betreft de economische groei in 2010 en 2011.

Dat zal consequenties hebben voor de overheidsfinanciën. Die zullen er minder bekaaid uitkomen dan in de eerdere rekenmodellen. En als het begrotingsgat minder diep wordt, neemt bijna evenredig de bezuinigingsdrang af bij partijen die slecht staan in de peilingen terwijl ze afstevenen op verkiezingen.

Want reken maar dat bij zowel de PvdA als het CDA met argusogen wordt gekeken naar wat CPB-directeur Coen Teulings te berde brengt. Als de economie in ’10 sneller aantrekt, er daardoor meer belastinginkomsten zullen zijn en de werkloosheid toch niet zo hoog wordt als eerder voorspeld, waardoor de overheidsuitgaven minder onder druk komen te staan, dan zullen CDA en PvdA minder snel hoog van de bezuinigingstoren blazen.

Reken er maar op dat heilige huisjes als de hypotheekrenteaftrek toch weer wat meer in de taboesfeer getrokken zullen worden. Al was het maar omdat de PvdA die voor huizenbezitters uit de hoogste inkomens eigenlijk al afgetopt heeft door de extra heffing op mensen met een huis van 1 miljoen euro en meer.