Categorieën
Verkiezingen Voorpagina

Verkiezingen: Wouter Bos Strikes Back

Het was al een aantal weken betrekkelijk stil rond de PvdA en Wouter Bos. De laatste leek zich wat op de achtergrond te houden en reageerde alleen maar op wat zijn grote politieke concurrenten hem zoal verweten. Maar nu pas blijkt dat het PvdA-campagneteam uiterst slim te werk is gegaan. Men heeft Balkenende en zijn CDA bewust de tijd en de ruimte gegeven om te pieken, maar dat is vanaf nu voorbij. Zal het Bos gaan lukken?

Menige Wouter Bos-sympathisant zal zich de afgelopen twee weken op de nagels hebben zitten bijten: waar is men mee bezig, daar in Den Haag in Amsterdam? Met wachten en observeren en bepalen wanneer het tijd is om het Grote Offensief te starten.
De PvdA domineerde de nieuwsronde van vandaag door meerdere aanvallen.

Ten eerste lijkt het hoofdredacteurschap-voor-één-dag van De Telegraaf uit te vallen in het voordeel van Team Bos; het pakt op de PvdA-pagina in de krant groots uit met een peiling van Intomart, waaruit zou blijken dat 80% van de ondervraagden vindt dat Nederland onder leiding van Balkenende minder sociaal is geworden. Een tegenvaller voor CDA en VVD; 1-0 voor Bos.

Ten tweede lanceerde de PvdA vandaag ook een nieuwe website, watwiljijmetnederland.nl, waar de partij toch verrassend uit de hoek komt met steunbetuigingen van mensen als Linda de Mol, Ali B., Paul de Leeuw, Youri Mulder en Katja Schuurman. Paul de Leeuw was altijd al een PvdA-sympathisant, maar Linda de Mol en Youri Mulder – dat zijn regelrechte scoops omdat die twee door velen toch eerder ingedeeld werden bij het rechtse midden.

En dan volgt er over een paar dagen nog het boek ‘Wat Wouter Wil’. Op 1 november ligt het in de winkels en Team Bos lijkt met het boek definitief te willen afrekenen met de CDA- en VVD-propaganda, die tot nu toe redelijk succesvol was in het afschilderen van Bos als een ‘windvaan’. Het CDA en de VVD leken wel een pagina uit het lesboek van Karl Rove te hebben gepikt door te proberen Wouter Bos al vroeg in de race te definiëren als iemand die met alle winden meewaait, als hij maar stemmen kan krijgen; wat Rove en zijn Republikeinen dus probeerden met presidentskandidaat John Kerry in 2004.

De afgelopen twee weken opperden politieke commentatoren via diverse media dat Bos te vroeg gepiekt had, en dat het zogenaamde ‘Bos-effect’ verdwenen is; het kon vanaf nu alleen maar beter gaan met het CDA, zo redeneerden zij. Maar het is de vraag of dit allemaal wel klopt. Want met iets meer dan drie weken – een eeuwigheid in verkiezingstijd – te gaan lijkt het er juist eerder op dat het CDA te vroeg gepiekt heeft. En juist nu gaat de PvdA volop in het offensief terwijl het CDA al haar kruit verschoten lijkt te hebben.

Het worden nog spannende weken, maar voor de PvdA ligt de weg open – en dan zijn er nog een vijftal breed uitgemeten verkiezingsdebatten te gaan.