Categorieën
Analyses Voorpagina

Verrassing: VVD meest pro-Europese partij

Europese vlag
Dat zal schrikken geweest zijn voor de VVD: de partij wordt door kiezers beschouwd als de meest pro-Europese, zo blijkt uit onderzoek. Het resultaat moet VVD-strategen (en die van D66…) stevig aan het denken zetten, want het komt de VVD zeer waarschijnlijk slecht uit in de strijd die zij voert met de PVV om de gunst van de Eurokritische kiezer.

Menig VVD’er zal zich dinsdagavond 14 januari achter de oren gekrabd hebben bij de uitzending van Nieuwsuur: uit onderzoek in opdracht van het programma blijkt (.pdf-alert) dat de Eurokritische partij gepercipieerd wordt als juist de meest pro-Europese.

Dat is een probleem voor de VVD, want de partij van Mark Rutte heeft de grootste moeite om naar de PVV overlopende kiezers bij zich te houden. En die kiezers gaan naar Wilders vanwege diens uitgesproken anti-Europese houding.

Daarom positioneert de VVD zich in de campagne als ‘Europa-kritisch’: waar Europa ‘moet’, dan alleen als het de handel en de economische groei bevordert. De rest is Brusselse bemoeizucht, aldus de de partij.

Bepaald niet pro-Europees dus. Des te vreemder dat kiezers volgens het Ipsos-onderzoek juist de VVD als meest Europese partij zien. Straks bevindt de partij zich in de eigenaardige positie als de belangrijkste tegenstrever van Wilders. Gezien de samenstelling van het VVD-electoraat zal dat vooral betekenen dat meer VVD’ers naar de PVV zullen overlopen, niet minder.

Ook schrikken voor D66
Tegelijkertijd moet D66 zich afvragen waar het mis gegaan is. Deze partij wil juist gepercipieerd worden als de meest pro-Europese om het contrast te maken met de PVV; waar de VVD minder Europa wil, wil D66 juist méér.

D66 hoopt net als in 2009 te profiteren van het mechanisme van referendum-verkiezing: bent u tegen Europa, dan stemt u PVV. Bent u vóór Europa, dan stemt u D66. Nu niet zij maar de VVD wordt beschouwd als de meest pro-Europese zullen Pechtold en de zijnen  moeten gaan nadenken over hoe dat komt, en wat men kan doen om het beeld bij te stellen.