Categorieën
Analyses Voorpagina

VVD tussen wal en Brussel

vvdVeel VVD-kiezers willen dat de partij een hardere, anti-Europese koers gaat varen. Nu is het hen niet kritisch genoeg. Problematisch: de eigen vertegenwoordigers in Brussel zijn pro-Europeser dan die in Den Haag en op rechts kunnen ze Wilders niet rechts inhalen. De VVD zit in een spagaat en de partijtop weet het.

Zegt de VVD dat er minder bevoegdheden naar Brussel moeten, dan roept Wilders dat Brussel opgeheven moet worden. Zegt de VVD dat er bevoegdheden uit de Europese Unie terug moeten naar De Haag, dan roept Wilders dat de EU opgeheven moet worden.

Tegelijkertijd wil de VVD wel een eurokritische koers varen want veel van hun kiezers dreigen een uitstapje te doen naar de PVV. Dat blijkt ook wel uit een onderzoek van EenVandaag.

Helaas: met nu het stuur vol naar rechts gooien riskeert Rutte niet alleen felle ruzie in zijn partij met de Neelie Kroes-VVD’ers, de eigen kiezers zullen zo’n radicale koerswijziging weinig geloofwaardig vinden.

Wellicht is het een idee dat de VVD een deal sluit met de grootste andere partijen om afspraken te maken over waar de campagne over moet gaan. Want als de VVD zich door Wilders laat voorschrijven waar de verkiezingen over moeten gaan, zal het verlies hard aankomen.