Categorieën
Aanbevelingen voor aanstormende politici Voorpagina

Aanbevelingen voor aanstormende politici – De Fractie

Dezer dagen worden in heel Nederland nieuwe coalities gesmeed in gemeenteraden. Na een slopende tijd begint het echte werk: volksvertegenwoordigen. Je hebt een idee dat je graag wilt realiseren in je gemeente. Wat zijn de do’s en dont’s, de valkuilen, wat kun je doen en wat kun je maar beter laten? In een feuilleton een reeks tips. Vandaag deel I: De Fractie.

Gefeliciteerd! U bent kersvers raadslid en u kunt niet wachten met het verbeteren van de wereld. Uw partij is toegetreden tot de regerende coalitie dus u heeft in principe de macht.

U heeft veel werk gestoken in een baanbrekend voorstel en informeel al bij de collega’s van uw fractie gepolst of zij het zien zitten. Enthousiaste bijval is uw deel. Tijd dus voor een belletje met uw fractievoorzitter.

Verrassing: die is in het geheel niet blij met uw voorstel. U trekt zich daar niets van aan en wacht de fractievergadering af, verzekerd van de wetenschap dat u zich gesteund weet door uw collega’s.

Na een sprankelende presentatie mag iedereen in de vergadering reageren. En dan valt u van uw stoel. Want de ene na de andere fractiegenoot trekt zijn steun in. U kunt uw oren niet geloven. Wat ging er mis?

Ten eerste heeft u de fractievoorzitter voor het blok gezet. U wist het niet, maar u heeft geprobeerd zijn machtspositie te ondermijnen. Zonder hem erbij te betrekken heeft u hem geconfronteerd met een meerderheid voor uw idee. En nu moet hij zijn macht laten gelden.

Ten tweede heeft u iets belangrijks nagelaten: u heeft de coalitiepartners niet gepolst. Maar u laat u niet ontmoedigen. U heeft vier jaar; tijd zat. Dus hup, borst vooruit, neus omhoog en een nieuwe poging. Voorstel aanpassen, tijd investeren in uw fractievoorzitter en de fractiegenoten.

Klik hier voor deel II: Het Geld.