Categorieën
Aanbevelingen voor aanstormende politici Voorpagina

Aanbevelingen voor aanstormende politici – Het Geld

Zoals gezegd in deel 1: U bent een kersvers gemeenteraadslid. U heeft een prachtvoorstel dat de gemeente (en dus de wereld) ietsje beter maakt. Maar er is een probleem: dat voorstel kost geld. Hoe gaat u dat binnen hengelen? In deel 2 van Aanbevelingen voor aanstormende politici: Het Geld.

Wat een bal is voor voetballers, is geld voor politici: u houdt uw ogen er altijd op gericht. De jaarlijkse begroting beslaat tientallen miljoenen, maar u vecht zomaar vier jaar over de besteding van een miezerige €50.000. Want iedereen wil dat geld claimen voor de eigen voorstellen.

Kost uw voorstel geld, zorg dan dat er dekking is. En kost uw voorstel meerdere jaren geld, zorg dan dat de dekking structureel is in plaats van incidenteel. Er is geen gemakkelijker manier om een voorstel van een ander af te schieten dan luidkeels in de interpellatiemicrofoon “incidentele dekking voor structurele uitgaven!” te roepen. Dat is het signaal voor de voltallige gemeenteraad om het voorstel met veel misbaar af te schieten.

Het lastige is dat er altijd te weinig geld is. Dat betekent dat er dan – oh gruwel – elders bezuinigd worden om uw idee te betalen. U moet dus onderhandelen.

Dat doet u bij voorkeur informeel en vooraf, opdat u het financiële plaatje op hoofdlijnen al rond heeft voordat u uw fractievoorzitter op pad stuurt. Die moet uiteindelijk de officiële onderhandelingen voeren met zijn tegenhangers van de andere partijen.

Klik hier voor deel 3: De Collega-raadsleden.

De delen:
1. De Fractie