Categorieën
Aanbevelingen voor aanstormende politici Voorpagina

Aanbevelingen voor aanstormende politici – De Wethouder

Weer een half jaar later. Dit keer doet u alles goed: u heeft flink tijd geïnvesteerd in uw collega-raadsleden, uw fractie steunt u en uw fractievoorzitter is gecharmeerd, en er is geld gevonden. Het kan niet misgaan.

En dan maakt u een kapitale fout.

U zit in een coalitiepartij en bij een informele partijbijeenkomst raakt u in gesprek met de persoonlijk assistent van één van uw wethouders. De assistent wil weten wat uw voorstel precies inhoudt. Enthousiast herhaalt u uw pitch.

Twee dagen later. Berichtje van uw fractievoorzitter, met een link naar een nieuwssite. U kunt uw ogen niet geloven: een interview met uw wethouder, die een voorstel doet dat als twee druppels water lijkt op het uwe.

Woedend belt u uw fractievoorzitter: dit kan zomaar niet!

Nou, dat kan dus wel, reageert hij droogjes. Sterker, hij beveelt u de wethouder publiekelijk te steunen. Want de wethouder heeft het voorstel in het publieke domein gebracht als zíjn idee. En dus is het van hem en niemand anders.

Zalvend bezweert de politiek assistent u nog dat de wethouder naar buiten toe vol lof zal zijn over uw behulpzame suggesties.

Wat ging er mis?

Voor een coalitiepartij zijn de bestuurders de allerbelangrijkste uithangborden. Als raadslid is het uw rol te stemmen en de bestuurders wanneer nodig uit de penarie te helpen. Veel is immers geregeld in het coalitieakkoord en daar mag niet van worden afgeweken; alleen onderwerpen die niet in dat akkoord staan zijn ‘vrij’. Bestuurders moeten zich stevig profileren om ‘het verhaal te vertellen’.

Goede bestuurders jatten daarom goede ideeën als de raven. Wees dus waakzaam.

Klik hier voor het laatste deel: Parallelle Werelden.

De delen:
– 1. De Fractie
– 2. Het Geld
– 3. De Collega-raadsleden
– 4. Het Geld (Part Deux)