Categorieën
Analyses Verkiezingen Voorpagina

Balkenende langstzittende demissionair premier

Jan Peter Balkenende is de langst zittende demissionaire premier sinds 1945. Volgens eigen rekenwerk en dat van mede-twitteraar en financieel adviseur en politicoloog Rob Zachte (@ereszet) zal Balkenende op verkiezingsdag 9 juni aanstaande exact 432 dagen demissionair zijn geweest. Dit met name dankzij onder zijn leiding gevallen kabinetten. Daarmee verslaat hij voorgangers Ruud Lubbers (CDA) en Joop den Uyl (PvdA), die respectievelijk 345 en 272 dagen demissionair waren.

In absolute cijfers loopt Balkenende nog  voor op Barend Biesheuvel. In percentages echter wint Biesheuvel het: van de dagen dat hij officieel premier was – 675 dagen, inclusief zijn demissionaire tijd – was hij 185 dagen, ofwel 27% van de tijd demissionair. Balkenende was 2,879 dagen premier en was 15% van de tijd demissionair, waarvan de meeste tijd door het voortijdig vallen van kabinetten. Maar Biesheuvel is eigenlijk niet te vergelijken met de lange periode die Balkenende als premier doorbracht.

Joop den Uyl was 1,683 dagen premier, waarvan 272 dagen demissionair (16%), en Ruud Lubbers was 4,309 dagen premier, waarvan 345 dagen demissionair (8%).

Daarbij sneuvelden er onder rampenpremier Balkenende 3 kabinetten, en dat kan Biesheuvel niet zeggen. In de categorie ‘Onder wiens leiding vielen de meeste kabinetten?’ deelt Balkenende de eerste plek met PvdA’er Willem Drees. Zijn kabinetten vielen ook drie keer: na het kabinet Drees / Van Schaik (kabinetscrisis), Drees II (kabinet viel, maar werd opnieuw geformeerd zonder verkiezingen) en Drees III (kabinetscrisis).Verhoudingsgewijs was Drees echter maar kort demissionair: van de in totaal 3,789 dagen dat hij premier was, was hij 252 dagen demissionair, oftewel 7%.

Uiteraard komen de dagen die Balkenende tussen 9 juni en het aantreden van een nieuw kabinet demissionair is, er ook nog bij. Dan wordt dit stuk  nog aangepast.

Voor een overzicht van de kabinetten sinds 1945, zie deze site van de Rijksoverheid.

2 reacties op “Balkenende langstzittende demissionair premier”

Dan is Jan Peter Balkenende bij deze geslaagd voor zijn brevet van onvermogen! Tijd voor Cohen I!

Mja, achterwege latend dat dhr. Cohen blijkbaar niet eens normaal met percentages om kan gaan.

Reacties zijn gesloten.