Categorieën
Analyses Verkiezingen Voorpagina

De resurrectie van het CDA – het kan!

Wie het CDA nu al afschrijft omdat de VVD een voorsprong lijkt te nemen op de partij in de peilingen, is zeker een maand te vroeg. De christendemocraten zijn al vaker teruggekomen van een achterstand. Het CDA hangt in diverse peilingen rond de 27 zetels, de VVD schiet in de laatste peiling van Maurice de Hond over de 30 heen. Maar wie de loyaliteit van CDA-kiezers onderschat, maakt een grote strategische fout.

Jan Peter Balkenende en zijn partij hebben nu 41 zetels in de Tweede Kamer, in de peilingen staan ze op 27. (Synovate, Maurice de Hond). Aangezien het CDA bij de verkiezingen van 2006 41 zetels kreeg, missen er dus 14 zetels. Waar zitten die? Een aantal van hen hokt bij de VVD, en misschien zitten er zelfs een paar bij de PVV van Geert Wilders.

Maar er zijn er ook een boel CDA-kiezers die hoogstwaarschijnlijk thuis zouden blijven als er nú verkiezingen zouden worden gehouden. Dat is de doelgroep die het campagneteam van het CDA zal moeten mobiliseren om de basis te verbreden. Want het CDA heeft een veel grotere kiezerspotentie dan de VVD van Rutte.

Die potentie zit tussen de 30 en 35 zetels. Maar het CDA kan wel 45 zetels binnen halen, zoals de afgelopen verkiezingen keer op keer bewezen hebben. Vandaar ook de wens van de PvdA om het CDA te marginaliseren, en de VVD op een voetstuk te zetten. Want zoals recente verkiezingen uitwezen, kan ook de PvdA bogen op een potentie van boven de 40 zetels. Met die rekensom in het achterhoofd durft de PvdA het best aan om Rutte en zijn VVD te pimpen als de tegenhanger van Cohen; de PvdA weet heel goed dat de VVD nooit in de buurt van die 40 zetels gaat komen.

Maar net zoals kiezers op links te vermurwen zullen zijn om op Cohen te stemmen als de VVD tóch kans maakt om de grootste partij te worden, zo zullen veel CDA’ers het toch niet over hun hart verkrijgen om op 9 juni thuis te blijven, of op de VVD te stemmen. Als het CDA de eigen achterban duidelijk kan maken dat de VVD niet de partij is die Cohen kan weerhouden van het premierschap, dan kan het beeld zomaar weer omslaan.

Met dat in het achterhoofd zal het CDA zich focussen op het ‘eigen verhaal’ van Balkenende. Ja, zijn grafiekenmomentje tijdens zijn toespraak tot het CDA-congres was bedoeld om hem af te schilderen als de man die veel van economie weet, en die Nederland door de moeilijke bezuinigingsperiode heen kan leiden. De onderzoeken van Motivaction waar de partij over beschikt wijzen namelijk uit dat ‘staatsmanschap’ en ‘vertrouwen’ nog steeds Balkenende’s sterkste punten zijn, al scoort de rampenpremier niet meer zo hoog als in 2006.

Het wordt inmiddels een saaie mantra want het is al vaak gezegd op deze site, maar gezien het bovenstaande zal voor het CDA veel afhangen van de TV-debatten. Rutte heeft nogal eens de neiging om tegelijkertijd te gretig en te betweterig over te komen. Hij kan dan toch overkomen als de manager van de drogisterij die je uitlegt waarom die ene tube gezichtscrème echt beter is dan de andere, en dat je dom bent dat je dat niet begrijpt. Balkenende is ouder en geniet als staatsman meer aanzien. Hij kan daarmee  ‘de Cohen op rechts’ zijn. En dan is er altijd de kans dat de VVD te vroeg piekt, 43 dagen voor de verkiezingen.

Zeker als het CDA snapt dat het niet iedere rechtse scheet van de VVD moet proberen te emuleren in de wanhopige zoektocht naar stemmen, maar dat het beter is om de VVD op punten soms af te schilderen als té hardvochtig rechts. Dan maakt Balkenende kans om zijn CDA in ieder geval niet de politieke woestijn in te leiden, al wordt het CDA onder zijn leiding waarschijnlijk nog steeds niet de grootste van Nederland. Fouten van Cohen daargelaten, natuurlijk.