Categorieën
Analyses Voorpagina

De waanzinnige hypocrisie van politici als Henk Kamp

Henk Kamp, in Het Parool van vrijdag 20 april, over de Nederlandse pensioenfondsen die van ‘Brussel’ de financiële buffers moeten ophogen met €60 miljard, wat zal moeten worden opgehoest door pensioenbetalers: “De oplossing voor de huidige financiële crisis, waardoor de pensioenfondsen geraakt zijn, ligt in herstel van de economie… Als het straks beter gaat, zal de rente vanzelf weer stijgen en kunnen de fondsen herstellen. Het blijft niet altijd moeilijk gaan met de economie, er komen ook weer goede tijden.” Stuitende hypocrisie. Hoe?

Het zijn precies deze argumenten die economen al weken gebruiken in hun poging de minderheidsregering ervan te weerhouden dat ze de economie kapot bezuinigt. De maatregelen van dit kabinet moeten immers worden opgehoest door u en mij – geld dat we dan dus niet kunnen besteden aan het kopen van spullen, wat goed is voor de economische groei, wat weer werk creëert, etcetera.

Maar nee. Gaat het daarover, dan draait Kamp als een blad aan een boom en spreekt met droge ogen als de eerste de beste Brusselse bureaucraat dat bezuinigen móet. En die kloof, die wordt maar groter. Hoe zou dat nou komen?