Categorieën
Analyses

Gedoe om PVV-site was Haags spel

In een verder prima stuk in de Volkskrant veegt Andor Admiraal, voormalige stafmedewerker van de D66-fractie in de Tweede Kamer, de vloer aan met de linkse oppositie, die in zijn optiek fungeert als een echokamer voor Geert Wilders. Tot zover heeft Admiraal groot gelijk. Maar Admiraal gebruikt in zijn artikel het tumult rond Wilders’ Polen-website als kapstok en dat is jammer. Want juist toen was het doel van de oppositie niet Wilders, maar Rutte.

Admiraal haalt het gedoe rond de Polen-site van Wilders aan als lichtend voorbeeld om zijn verhaal te onderbouwen. Daar gaat het mis. Want in juist dat geval gingen de linkse partijen en D66 niet zozeer tekeer tegen Wilders, maar speelden zij een Haags spel: ze probeerden herrie te schoppen in het rechtse kamp, waar VVD, CDA en PVV onderling strijden om elkaars kiezers.

Het was de oppositie primair te doen om aan Mark Rutte een kritische uitspraak te ontlokken over Wilders’ website. De fractievoorzitters ter linkerzijde weten dat Rutte weet dat hij Wilders te vriend moet houden. Er komt in feite een nieuwe formatie aan en Rutte wil premier blijven om Nederland terug te kunnen voeren naar de Middeleeuwen, toen de baas nog gewoon de baas was en de bezittingen van de mensen buiten de paleispoort zich beperkten tot een berg poep en een koe. Daarvoor heeft hij Wilders hard nodig. En dus zoeken ze oppositiepartijen naar manieren om een wig te drijven tussen die twee.

Het geblondeerde fenomeen uit Venlo doet steeds vaker zijn best de oppositie daarmee te helpen. Wilders is een raspoliticus die heus weet welke gevechten hij aan moet gaan en welke niet, maar zijn alras groter wordende ego zit de ratio in de weg. Rutte moet steeds vaker rekening houden met Geert’s onberekenbaarheid. Zeker wanneer Wilders het een weekje slecht doet in de peilingen, loopt het hele kabinet met een grote boog langs iedere landmijn die de Blonde Baas tot ontploffing zou kunnen brengen.

Rutte reageerde precies als verwacht. Hij weigerde Wilders de maat te nemen en onthield zich van een uitspraak. Toen trad de volgende fase van de oppositionele strategie in werking: operatie Beschadig Rutte. Doel was Rutte te besmetten met Wilders’ onfatsoen door te proberen Rutte’s weigering uit te leggen als een steunbetuiging aan de Polen-site. Daarnaast moest gepoogd worden het staatsman-imago van Rutte een klap te geven.

Uiteindelijk hield machtspoliticus Rutte zijn poot stijf. De relaties met Wilders moeten goed blijven opdat hij zijn lange termijn-strategie kan uitvoeren, namelijk het CDA verpletteren tussen hem en Wilders en van de VVD de nieuwe grote volkspartij op rechts maken.

Heeft het Haagse spelletje van de oppositie een spaak in het wiel gestoken? Nee. Voor één van de redenen waarom verwijs ik u weer naar het opinieartikel van Andor Admiraal.

 

Één reactie op “Gedoe om PVV-site was Haags spel”

Wilders may well feel that any historical debt that his country owes the Poles for theirs fallen soldiers ,during liberation of Holland in 2- world war is long expunged. He may feel that the division of Europe, in which the Dutch ended up in safety, freedom and prosperity, and the ‘eastern Europeans’ ended up in communist captivity, was no big deal, or that it is not the job of the modern Dutch state to try to help the poorer half of Europe catch up on the decades that it lost.

But even the most cynical calculation suggests that it is a bad idea to sneer at people from the countries of the European Union that were once under communist rule. Dutch exports to Poland alone have rocketed from €1.2 billion a year in 1996 to nearly €7.4bn in 2010 (and they will be larger now, given Poland’s booming economy). The Netherlands exports more than €13bn to the other nine ‘new’ member states, far more than to Brazil, China and India combined. Add all ten together and ‘new Europe’ is a bigger export market than the US, accounting for a tenth of all Dutch exports; these make up 29% of Dutch gross domestic product. It would be a better question to ask how many of the seven million-strong Dutch workforce should thank demand from ‘central and eastern Europeans’ for their jobs…What is hi missing?

Reacties zijn gesloten.