Categorieën
Analyses Voorpagina

What’s next, PvdA?

Nu Job Cohen vertrokken is, is het zaak dat de PvdA stopt met lullen over zichzelf en aan de slag gaat met problemen die mensen wél direct raken.

Nerds die een serie als ‘The West Wing’ kennen weten meteen waar de bovenstaande kop op slaat. In de fictieve serie over het Witte Huis is de running gag dat zodra een probleem opgelost is, Witte Huis-medewerker Josh Lyman “zo, dat was het, wat nu?” roept, oftewel: “what’s next?” Want hij weet: als je het ene probleem hebt opgelost, staat het volgende alweer te wachten.

Ik noem twee problemen die mijns inziens typische PvdA-problemen zijn en die direct een oplossing behoeven. De vraag is alleen, hoe en wat?

1. Tuinders in het Westland nemen op grote schaal Poolse, Roemeense en Bulgaarse plukkers aan. Tot zover niets mis mee: die mensen moeten ook een baan.

Maar.

De tuinders hier huren die Polen, Roemenen en Bulgaren in tegen lonen waar een Nederlandse werkloze niet tegenop kan concurreren. Niet alleen zijn de salarissen lager, ook de premies (zorg!) en kosten van levensonderhoud die hier nu eenmaal hoog zijn zorgen ervoor dat een Nederlander simpelweg niet zo ver kan zakken qua uurloon als een Roemeen. Die Roemenen ondertussen werken hier tegen die lage lonen omdat Nederlandse tuinders in de doellanden BV’tjes oprichten, daar lokale mensen aannemen tegen lokale lonen, en die vervolgens hier in Nederland ‘detacheren’.

Politieke context: de PvdA heeft ingestemd met de verdragen die de BV’tjes-constructie mogelijk maken. Daarnaast is de PvdA – terecht – internationaal georiënteerd.

Kwestie: wat gaat de PvdA bedenken om dit probleem op te lossen?

2. Truckers in het oosten van Nederland raken hun baan kwijt aan Poolse chauffeurs. Hetzelfde liedje: de Poolse truckers zijn goedkoper, zijn geen lid van een moeilijke vakbond en maken minder amok over te lang doorwerken uit angst om hun baantje kwijt te raken.

Politieke context: eigenlijk hetzelfde als hierboven.

Kwestie: wat gaat de PvdA bedenken om dit probleem op te lossen?

Dít zijn de kwesties die mensen direct raken. Hier willen kiezers antwoord op, niet op de vraag of de PvdA tegen de SP of D66 aan moet schurken. Dat zal ze worst wezen.

Dus, PvdA? What’s next?