Categorieën
Analyses Voorpagina

Genoeg beren op de weg voor nieuwe coalitie

mosespartstheseaDe SP heeft in Amsterdam leuke dingen voor linkse mensen binnengehaald. Tot zover kan de vlag uit voor Ivens en de zijnen. Ook de VVD heeft met lastenverlichting gescoord. Maar de echte strijd tussen SP, D66 en VVD begint pas. Aan coalitieleider D66 de taak de partijen bij elkaar te houden.

D66 heeft wat het zocht: een linkse en een rechtse partij naast zich, zonder PvdA en met een comfortabele meerderheid. Feitelijk neemt D66 de plaats van de PvdA in het centrum van de macht in met een politiek veilige scheidsrechter-rol. De ene keer zal D66 zich aan de kant van de SP scharen als er gedoe is in het college, de andere keer aan de kant van de VVD. Want er blijven genoeg onderwerpen om over te knokken.

Linkse dingen
De socialisten hebben een aantal leuke dingen voor linkse mensen binnen gehaald. Zo wordt de openbare aanbesteding in de zorg geschrapt, met als doel dat er niet meer vooral wordt gekeken naar wie de laagste prijs vraagt. Tegenprestaties voor mensen met een uitkering worden geschrapt, de Melkertbanen komen terug en wie een bijstandsuitkering heeft mag als ZZP’er gaan bijklussen zonder dat de extra inkomsten worden gekort op de uitkering. Zaken die de eveneens linkse PvdA ondanks grote meerderheden jarenlang niet binnen wist te halen.

Maar er zijn beren op de weg voor de SP in een college met D66 en VVD. Zo gaat de coalitie het tafelzilver verkopen. Dat moet ongeveer 250 miljoen opleveren en zal gebruikt worden om schulden af te betalen. Door dit te doen kan het nu beschikbare geld — onder andere in de resterende pot uit de verkoop van Nuon —  direct worden ingezet voor nieuw beleid.

SP gaat privatiseren
Dat worden ongemakkelijke collegevergaderingen voor de SP, zo erkennen SP’ers achter de schermen. Want precies datgene wat de socialisten de PvdA altijd verweten hebben gaan zij nu zelf doen: privatiseren. De gemeente Amsterdam telt zo’n 24 gemeentebedrijven en deelnemingen en zal een aantal dus gaan afstoten om de kwart miljard binnen te halen. Vermoedelijk staat een deelneming als parkeerbeheerder Cition bovenaan het verlanglijstje van de VVD. In het vorige college probeerde de partij het parkeertoezicht al aan te besteden.

De SP zal moeten instemmen en een stevig robbertje vechten over de vraag welke deelnemingen dan voor de bijl gaan. D66-wethouder Kajsa Ollongren krijgt Economische Zaken en dus ook Gemeentebedrijven en deelnemingen onder zich. Aan haar de opdracht het lijstje met af te stoten ondernemingen op te stellen en door het college te loodsen.

Ook krijgt een VVD-wethouder (Van der Burg) Ruimtelijke Ordening en Grondzaken onder zich terwijl Bouwen en Wonen naar SP-wethouder Ivens gaat. Daardoor moet de SP dus  bij de VVD aankloppen voor het geld voor de bouwplannen in de huursector. Feitelijk is het zo dat de twee SP-wethouders in alles de vragende partij zullen zijn; D66’ers en VVD’ers gaan over het geld. Dat is dan ook de reden waarom er harde afspraken zijn gemaakt over de extra armoedegelden en nieuw te bouwen sociale huurwoningen. Maar alles wat daarbuiten valt is loslopend wild en zal bevochten moeten worden in de collegevergaderingen.

Het is dus om wel meer redenen handig dat de nieuwe D66-wethouder der financiën de afgelopen jaren praktijkervaring op kon doen in het Palestijns-Israëlische conflictgebied.

NB
Dit was het laatste artikel over de formatie van het nieuwe stadsbestuur in Amsterdam. Alle artikelen teruglezen? Klik op de tag ‘formatie020’ onder de kop.