Categorieën
Analyses Voorpagina

O jee: de SGP doet mee

Dus de poldertaliban van de SGP zit aan bij overleggen van de VVD, het CDA en de PVV. Toch wordt daar door de hoofdrolspelers heel omzichtig over gedaan. Met lange tanden geeft Verhagen na herhaald vragen van de pers toe dat, ja, inderdaad, Kees van der Staaij aanzit. Zoniet Mark Rutte. Die blijft glashard ontkennen. Waarom maakt Rutte zich zo belachelijk? Waarom al dat toneelspel, als zou de SGP niet mee-onderhandelen maar alleen ‘op gesprek’ komen? Waarom doet de SGP niet / wel / niet / wel mee?

Omdat er nog steeds geen formalisering mag plaatsvinden van de machtsrelatie tussen de VVD, het CDA, de PVV en de SGP. Het moet niet hoeven komen tot een gedoogakkoord met de christenfundamentalisten. Want dan is het wél hommeles bij de VVD. En dat snapt iedereen, ook Van der Staaij.

De VVD is bereid ver te gaan voor de macht. Rutte moet hoe dan ook op het pluche blijven. De VVD moet immers de grote nieuwe volkspartij op rechts worden. Daarom zijn ze best bereid tot een flirt met de SGP. Mensen als Jeanine Hennis, in de beeldvorming een liberaal boegbeeld van de VVD, verexcuseren zich wanneer nodig (en heus gemeend) iedere keer als ze hun ziel moeten verkopen aan de SGP voor een onsje macht. Maar ze tellen gauw op, die onsjes. En of je nou je ziel verkoopt of je moeder – ach. Het went, zo blijkt.

Maar er speelt meer.

Het gedrag dat we van Rutte en Verhagen zien is hetzelfde als toen zij zich voor het eerst bekenden tot de PVV. Rutte en Verhagen benadrukten bij de eerste gedoogakkoord-onderhandelingen dat de PVV niet in de regering zou komen te zitten. De reden: Geert Wilders. Zijn standpunten over moslims en immigratie maken hem tot een paria in niet alleen Europa.

Enter the SGP. Een partij die door de Hoge Raad in 2010 nog veroordeeld is vanwege het standpunt over vrouwen, meer in het bijzonder het uitsluiten van het passief kiesrecht. Is dat al een flinke smet op het blazoen van de partij, de tik op de vingers die de christen- fundamentalisten kregen van een officieel orgaan van de Verenigde Naties maakt een officiële samenwerking zelfs middels een gedoogakkoord uiterst problematisch voor Rutte en Verhagen. Ze zouden in feite een stel veroordeelde boeven laten aanschuiven in de Treveszaal.

Daar zit het verschil tussen de PVV en de SGP. De buitenwacht krijgt bij Geert Wilders een nare smaak in de mond, maar daar blijft het bij. Niet één officiële instantie heeft Wilders ergens voor veroordeeld of berispt. De SGP is wel veroordeeld, door de hoogste rechtspreker van het land nog wel. Dat telt. De VN is officieel uiterst kritisch. Ook dat telt, zeker internationaal. Van der Staaij weet het, maar hij weet ook dat hij met zijn slechts 2 zetels zeer machtig is. Want Rutte heeft hem nodig, zeker nu Hero Brinkman uit de PVV is gestapt en sindsdien uiterst onberekenbaar is gebleken.

Pathetisch
Dat alles maakt dat men zich als een aal wentelt in een emmer snot. Daarom bezigen Rutte en Verhagen vreemde, bijna juridische taal. In de meest pathetische bewoordingen ontkennen deze plucheplakkers dat de SGP een officiële rol speelt. Is Van der Staaij gesignaleerd in het kantoor van Verhagen? Dan heeft hij daar gewoon een kopje thee gedronken en vrijelijk van gedachten gewisseld over van alles en nog wat. Is er onderhandeld? Nee. Is er gepraat? Ja. Waar het gesprek over ging? Dat krijgt u niet te horen, want wat in een ministerskamer gewisseld wordt, mag daar blijven. Dat weet u. Goedemiddag.

Dankzij dit doorzichtige gelieg, gejok en gedraai kunnen de Jeanine Hennissen ook ontkennen dat de VVD met de SGP op de bidbankjes knielt.

Daarmee is niet de PVV de gedoogpartner, of de SGP. Nee, de ware gedoogpartner van het kabinet-Rutte is tegenwoordig de plausibele ontkenning.