Categorieën
Featured

PvdA-groep: nieuwe partij met D66’ers, GroenLinksers en SP’ers

De Rode Ondernemers in de PvdA willen dat delen van D66, de PvdA en GroenLinks opgaan in één nieuwe partij. De groepering bedoelt het “zeer serieus”. Volgens mede-oprichter Harry Michels zeggen de grenzen van de PvdA, GroenLinks en D66 hem “niets meer”, en maakt een nieuwe partij een goede kans.

Ik zie er veel in om met PvdA’ers, D66’ers, GroenLinksers en ook SP’ers die dat zien zitten een echt alternatief te formuleren. De grenzen van die partijen zeggen mij eigenlijk niet zoveel meer. Het gaat erom dat wij perspectief kunnen bieden aan mensen, dat wij hun problemen kunnen oplossen.”

Michels is communicatieadviseur en richtte in 2007 de Rode Ondernemers op, samen met de Amsterdamse ondernemer Patricia Linhard. De groepering groeide in rap tempo uit en bestond voornamelijk uit ondernemers en ‘ondernemende’ PvdA’ers.

De groep, inmiddels een officiële werkgroep binnen de Partij van de Arbeid, werd opgericht uit vrees dat de partij teveel terug zou vallen op het verleden. Het was een tegenwicht voor Rooie Veren, een groep bezorgde PvdA’ers die juist een linksere koers voorstond voor de PvdA.

De discussie over het oprichten van een nieuwe partij raakte in een stroomversnelling sinds de teleurstellende uitslag van de Europese verkiezingen voor de PvdA. Volgens Michels is een coalitie van linkse partijen nodig om een blok te vormen tegen de opkomst van de PVV van Geert Wilders.

Ideeën over een nieuwe centrum-linkse partij zijn al vaker aan de oppervlakte gekomen binnen de Partij van de Arbeid. Het is voor het eerst dat een door de PvdA erkende werkgroep het idee nu oppert.

In het verleden hebben leden van de PvdA, D66 en GroenLinks het idee ook regelmatig geopperd, vooral na verloren verkiezingen. Zodra er echter weer verkiezingen gewonnen werden, werd het idee in de vriezer gelegd.

Michels roept medestanders op zich aan te sluiten. Contact kan worden opgenomen via info@rodeondernemers.nl.

21 reacties op “PvdA-groep: nieuwe partij met D66’ers, GroenLinksers en SP’ers”

Ik zou het eerlijk gezegd niet weten, zover heb ik niet doorgevraagd. En zo ver zijn ze volgens mij ook nog helemaal niet, nu ik eraan denk…

Wat leuk. Kunnen we niet vaak genoeg proberen. En we proberen het vaak genoeg… Maar succes met de nieuwe poging!

Een kleine correctie op het stuk: D66 deed, ook op electorale hoogtepunten, serieuze pogingen de oude partijscheidslijnen te doorbreken. Vooral omdat ze geen weerslag meer vormen van een veranderd electoraat. Echt Kaj. Ik ben dan wel geen lid meer van D66, maar ik was er toch echt zelf bij.

Daar was ik zelf ook bij. Maar als het goed is, weet jij net zo goed als ik dat op de hoogtepunten bepaalde, eh, ‘cruciale steun’ ontbrak…

En even ter verduidelijking: ik ben hier dus niet bij betrokken, ik ben louter iemand die dit nieuws brengt.

Eh, Jan-Jaap, men doelt op de oprichting van een partij met een sterke inhoud, een partij die niet gewoon een beetje van dit en een beetje van dat bij elkaar grabbelt en dat dan een programma noemt. Een partij die keuzes durft te maken, en tevens een partij die niet een neo-liberale agenda najaagt.

Dus: een partij die om alle bovenstaande redenen niet afhankelijk is van het charisma van de lijsttrekker, HET Grote Euvel van D66.

En ik snap best dat een kreupelgeslagen PvdA zich maar wat graag het succes van GL en D’66 weer toe-eigenen door blokvorming – maar de PvdA zal gewoon z`n eigen problemen moeten oplossen. Wie doorbraak wil, echter, voege zich tot de enige liberale partij in Nederland. 😉
En charisma? Een mes dat aan twee kanten snijdt – je kan niet zonder en je kan je er ook niet blind op staren. Maar zou een PvdA’er echt klagen over de ‘charismatische Pechtold’ als Bos wel lekker in de markt lag? Just askin’…

Oh, zeker. Ik heb D66 juist vaarwel gezegd vanwege het gekmakende gebrek aan inhoud, vanwege de afhankelijkheid van aansprekende personen — wat een symptoom van het gebrek aan inhoud is.

Veel leesplezier met o.a.:

http://www.kajleers.nl/index.php/2008/04/herhaling/

http://www.kajleers.nl/index.php/2007/05/hoe-nodig-is-links-liberalisme-in-de-politiek/

http://www.kajleers.nl/index.php/2007/03/de-ver-d66-iging-van-de-pvda/

http://www.kajleers.nl/index.php/2006/10/het-einde-van-d66/

Idee is goed, samenwerking is altijd goed. Toch schrik ik al terug van de naam van de site “Rode Ondernemers”. Getver! Heb nixxx met ondernemers en “rood” is een mooie kleur, mooi verwoord in een lied van John Ubank ook…maar dan denk ik aan China, Rusland, Cuba. Nee, het woord “Sociaal” vind ik een mooi bindend woord. Benieuwd naar de uitgangspunten als het zover is. Als het zover komt, succes!

Rode Ondernemers zijn ondernemers die willen dat de overheid socialer wordt voor ondernemers?
Dat ze door de overheid beschermd worden tegen de wetten van vraag en aanbod?
Rode Ondernemers zijn ondernemers die vooral bestaan dankzij opdrachten van de overheid?
En daar middels een partij de overheid nog verder mee willen gaan ‘helpen’?

Ondernemers hebben ondernemersbelangen, en als die een politieke partij oprichten dan is dat gewoon voor hun eigen belangen. Een politieke kan hoogstens de individuele burger beschermen tegen corporatisme—nou ja: zou dat moeten, natuurlijk. Laten we ons niet laten verwarren door de cognitieve dissonantie van rode ondernemers in de politiek, door verslag te doen van hun roeren, spartelen in de letter&cijfersoep van de politiek.

Aan de ene kant beticht je D66 geen inhoud te hebben maar aan de andere kant beticht je ze ook van te rechts, neoliberaal, te weinig achter de voordeur etc. Dat zijn inhoudelijke keuzes waar je het mee eens kan zijn of niet.

Wat is het nu?

Enne wat heet de Pvda de laatste jaren voor grensverleggende ideeën gehad?

The flavour of the month bij D66 is het neo-liberalisme. Volgend jaar hebben ze weer wat anders, en het jaar daarop weer wat anders. Een eigen inhoud vanuit een eigen dogma, dat hebben ze niet. Nooit gehad ook. Hoefde ook niet, want het ging toch alleen maar om de democratische vernieuwing, in het begin.

PvdA-ideeën? Nou, wat dacht je van een bijdrage aan de AOW van gepensioneerden met een aanvullend pensioen? Wat dacht je van afbouw van de hypotheekrenteaftrek? Mensen die na hun 65e door willen werken, ontvangen gewoon hun loon, maar ook AOW en evt. aanvullend pensioen. Daarmee schafte de PvdA de verplichte AOW-leeftijd van 65 dus af.

Stop op privatiseringen, kwijtschelding gemeentelijke heffingen voor ZZP’ers onder minimuminkomen (zeer handig tijdens de recessie). Ben je jonger dan 27, dan werk je of leer je, met als gevolg: je werkt, en dus verdien je een salaris via welke bijgedragen wordt aan het in stand houden van sociale voorzieningen, of je leert, waardoor je jezelf en een kans op een baan aanzienlijk verbetert.

Zomaar een greep voorstellen vanuit het sociaal-democratische dogma.

Ik zie op de website van de rode ondernemers alleen maar berichten uit 2008 staan. Hoe actueel is het gebrachte nieuws hier?

Op de website van de Rode Ondernemers staan oude berichten – allen uit 2008 – en niet de hier beloofde contactinformatie, althans niet onder de link “contact”. Dan haak ik al snel weer af…

Alle voorstellen die je noemt zijn eerder liberaal dan sociaal-democratisch te noemen. 20 jaar geleden zou een Pvda’er die het voorstelde nog met pek en veren zijn behandeld.

De huidige koers van D66 is er ook niet een van het laatste jaar. Sterk Pro-Europa, “neoliberaal”, keuzevrijheid, terighoudende overheid, individualistisch en anti-betutteling zijn niet van vandaag of gisteren.

Sorry, maar: die PvdA-punten zijn bepaald niet liberaal…!

Maar het geeft de diffusiteit van de gemiddelde D66’er goed weer 😉

Reacties zijn gesloten.