Categorieën
Analyses Voorpagina

Rutte heeft een missie

Ter linkerzijde van het politieke spectrum – inclusief ongetwijfeld een minderheid CDA’ers – wordt gebeden voor het mislukken van de vorming van het rechtse minderheidskabinet. IJdele hoop, dat kabinet komt er als het aan Mark Rutte ligt. Deze kans laat hij niet aan zich voorbij gaan.

Na weken van dralen en coalities afstrepen heeft Rutte eindelijk zijn kaarten laten zien. Hij wil koste wat kost het minderheidskabinet realiseren. Mensen onderschatten hoezeer het overgrote deel van de VVD deze historische kans wil aangrijpen om te hervormen zonder dat er een irritante linkse handrem op zit, zoals sinds de Tweede Wereldoorlog het geval is. En dat onder een VVD-premier. Waarlijk een natte droom voor iedere hervormingsgezinde VVD’er. En in de ogen van zo’n VVD’er valt er veel werk te verzetten.

Daarom schuift Mark Rutte alle kritiek op zijn samenwerking met de PVV van Geert Wilders terzijde en weerstaat hij de druk om toch weer te gaan onderhandelen met andere partijen.  Zelfs de wetenschap dat Wilders de gedoogcoalitie direct na ondertekening van de afspraken gaat domineren, lijkt hem niet te interesseren. Dat neemt hij voor lief, zo lang Wilders maar de bezuinigingen en hervormingen ondersteunt met zijn 24 zetels.

De grote kans op instabiliteit in de coalitie stoort Rutte ook niet. Een PVV die meer af wil dwingen dan is afgesproken, een CDA dat zich electoraal bedreigd voelt, een koningin die het ook niet zo bevalt, het deert de VVD-voorman niet. De angst leidt alleen maar af van de doelen die de hervormingstaliban van Rutte zich gesteld heeft.

Rutte heeft een koers uitgezet, met een helder doel aan de horizon dat hij wil bereiken. Rustiger varen en weer om zich heen kijken zal hij pas doen als het doel bereikt is.

3 reacties op “Rutte heeft een missie”

[…] De formeeropdracht van Rutte bestond tot nu toe uit drie pijlers. De eerste is dat de VVD de regering in moet. De tweede is dat er een VVD-premier moet komen, en de derde pijler is een forse hervormingsagenda die Nederland moest doen breken met de door centrum-links opgebouwde verzorgingsstaat. (Voor Rutte persoonlijk staat die laatste pijler overigens op één.) […]

Reacties zijn gesloten.